Întruniri preoţeşti în patru protopopiate ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Arhiepiscopia Iaşilor

Întruniri preoţeşti în patru protopopiate ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Preoţii din patru protopopiate ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au reunit ieri pentru a participa la conferinţa de primăvară sau întrunirea administrativă lunară. La Suceava a avut loc ieri ultima conferinţă pastoral-misionară de primăvară, prezidată de IPS Pimen.

Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a prezidat ieri conferinţa pastoral-misionară a preoţilor din Protopopiatul Suceava 2. La conferinţă a participat şi pr. Vasile Baltag, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În deschiderea întrunirii, pr. Minu Mititelu, protopop al Protopopiatului Suceava 2, a adresat un cuvânt de bun venit Înalt Preasfinţitului Pimen. Pr. Lucian Abageru de la parohia Măzănăieşti a susţinut referatul cu tema „Taina Sfântului Maslu şi îngrijirea bolnavilor“. „Cu acest prilej, s-a reamintit importanţa Tainei Sfântului Maslu în viaţa Bisericii şi a credincioşilor. De asemenea, s-au dezbătut diverse probleme pe care preoţii le întâmpină în pastoraţie.

IPS Pimen a recomandat preoţilor să săvârşească Taina Sfântului Maslu cu suflet, după cuvântul Sfântului Evanghelist Matei care spune: «...în dar aţi luat, în dar să daţi»“, a relatat pr. protopop Minu Mititelu.

Şedinţa preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2

În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi a avut loc ieri şedinţa lunară cu preoţii. Referatul cu tema „Atitudinea slujitorilor Bisericii faţă de practicile vrăjitoreşti, farmece şi descântece“ a fost expus de pr. Cristian Irimia de la parohia Podolenii de Jos. „După citirea referatului au fost luări de cuvânt în care preoţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de practicile vrăjitoriei. S-au discutat modalităţile prin care putem să-i educăm pe credincioşi pentru a se dispensa de aceste practici“, a declarat pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2.

În continuare, s-a discutat despre inventarierea bunurilor mobile şi imobile la parohii. „Preşedinţii de comisii au arătat problemele pe care le întâmpină în activitatea lor, explicând ce trebuie să facă preoţii pentru îndeplinirea obligaţiilor faţă de inventarierea parohiilor“, a adăugat pr. protopop Vilie Doroşincă.

La întrunirea preoţilor Protopopiatului Iaşi 2 a participat şi pr. Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului Iaşi 3, alături de o parte din preoţii acestei protoierii. „Am avut bucuria să-l prezint preoţilor pe părintele protopop Mihail Roşu, mai ales că a făcut parte din Protopopiatul Iaşi 2. Nădăjduim ca lucrurile în noul protopopiat să meargă pe făgaşul cel bun“, s-a exprimat pr. protopop Vilie Doroşincă.

Preoţii din Protopopiatul Roznov s-au reunit ieri în şedinţa lunară. Părintele Nicolae Diaconu de la parohia Ruseni 1 a prezentat referatul cu tema „Simbolistica biblică a numărului şapte în Taina Sfântului Maslu, ca lucrare a plinătăţii Bisericii“. Au urmat discuţii pe marginea temei la care s-au înscris preoţii, apoi s-a discutat problema acreditării parohiilor pentru servicii de asistenţă socială, dar şi despre colecta pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Părintele Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov, a precizat că în cadrul şedinţei au fost abordate diverse probleme care privesc parohiile din Protopopiatul Roznov.

Conferinţă dedicată Anului omagial 2012, la Piatra Neamţ

La sediul Protopopiatului Piatra Neamţ a avut loc ieri şedinţa lunară de lucru cu preoţii. Tema cu titlul „Practici neortodoxe şi inovaţii în săvârşirea Tainei Sfântului Maslu“ a fost prezentată de pr. Ionuţ Marius Ursan, de la parohia Mastacăn - Dragomireşti. „S-a arătat rolul şi importanţa Tainei Sfântului Maslu în viaţa creştinilor, precum şi faptul că este bine să se evite orice alterare a rânduielii liturgice, în sensul schimbării textelor liturgice, adăugirea sau omiterea unora dintre acestea. S-a prezentat importanţa gesturilor liturgice care însoţesc această Sfântă Taină, precum binecuvântarea şi ungerea cu untdelemnul sfinţit a credincioşilor, despre locul săvârşirii, primitorii tainei, pregătirea acestora prin spovedanie, efectele Sfântului Maslu“, a relatat pr. Ciprian Timofte, secretar al Protopopiatului Piatra Neamţ.

Pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a prezentat în imagini, însoţite de explicaţii, icoanele Maicii Domnului despre care a scris episcopul Melchisedec Ştefănescu în tratatul „Cinstirea şi închinarea icoanelor în Biserica Ortodoxă Română şi despre icoanele făcătoare de minuni din România Ortodoxă“. „Această prezentare a fost realizată de părintele protopop Valentin Tofan în contextul comemorării episcopului Melchisedec, care are loc în această perioadă în judeţul Neamţ (protopopiatele Roman şi Piatra Neamţ)“, a explicat pr. Ciprian Timofte.