Iordania solicită Israelului returnarea unor scrieri creștine timpurii
Potrivit BBC News, statul iordanian a solicitat Israelului să returneze ceea ce se crede a fi celmai vechi text creştin care a supravieţuit aproape 2.000 de ani într-o peşteră din Iordania.
Un grup de 70 "cărţi", fiecare având între 5 şi 15 foi de plumb legate între ele prin inele de plumb, a fost descoperit, se pare, într-o vale aridă din nordul Iordaniei undeva între 2005 şi 2007.
O viitura a expus două nişe din interiorul unei peşteri, una dintre ele marcată cu o Menoră sau sfeşnic cu șapte brațe, simbolul antic al religiei ebraice. Un beduin iordanian a deschis aceste nișe, şi ceea ce el a găsit în interiorul ei ar putea fi niște relicve extrem de rare ale creştinismului timpuriu. Acesta este punctul de vedere al guvernului iordanian, care pretinde că aceste volume au fost traficate in Israel de către un alt beduin. Beduinul israelian care deţine în prezent cărţile a negat acest lucru şi afirmă că acestea au fost în familia lui de 100 de ani. Jordania spune că va "depune toate eforturile, la fiecare nivel" pentru a obţine relicvele înapoi.
Directorul departamentului de Antichităţi al Iordaniei, Ziad al-Saad, crede că volumele ar fi fost realizate de către urmaşii imediați ai lui Iisus, imediat după crucificarea sa. "Este posibil ca acestea să fie mai importante decât documentele descoperite la Marea Moartă", a declarat el.
Unul dintre putini oameni care au văzut această colecție este David Elkington, un savant arheolog, care conduce o echipă britanică în încercarea de a obţine cărţile și a le conduce în siguranţă într-un muzeu iordanian. El spune ca acestea ar putea fi "descoperirea majoră a istoriei creştine", adăugând: "este o senzație deosebită aceea de a ține în mână obiecte care ar fi fost deţinute de sfinţii Bisericii timpurii".
El crede ca dovada cea mai evidentă care pledează pentru originea creștină a documentelor constă în imaginile care decorează coperțile cărţilor precum şi unele dintre paginile lor.
Philip Davies, profesor emerit de Studii ale Vechiului Testament de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, spune ca dovada cea mai puternică ce pledează pentru o origine creştină a cărților este accea că pe o placă se află turnată imaginea orașului Ierusalim cu mormântul lui Hristos și simbolul crucii.
(traducere şi adaptare: Petru AVRAM)