În Iran pedeapsa pentru folosirea vinului la liturghie este de 80 de lovituri

Religia în lume

În Iran pedeapsa pentru folosirea vinului la liturghie este de 80 de lovituri

Între anii 2010-2013, autoritățile iraniene au reținut deja în jur de 300 de creștini și condamnat zeci de preoți și slujitori ai Bisericii pentru crime împotriva securității naționale. 

Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la guvernul iranian, în legătură cu sentința ce a avut un răspândit ecou, împotriva a patru creștini, pentru folosirea vinului, cerându-i să înceteze persecutarea pe teritoriul său a minorităților religioase, transmite portalul Linga.

În acest fel, pe 6 octombrie ale acestui an, s-a dat sentința în privința cazului în care erau implicați cei patru creștini iranieni, reținuți dintr-o biserică în timpul liturghiei și suspectați de consumul de alcool. Sentința aprobată a însărcinat penitenciarul de stat cu executarea unei pedepse constând în câte 80 de lovituri pentru fiecare condamnat.

Reacția ONU la acest caz larg dezbătut a constat într-un raport al militantului pentru drepturile omului, Ahmad Shaheed, în care acesta accentuează situația critică din republica musulmană. În viziunea internaționalului activist, chiar și acum creștinii din Iran au parte de opresiuni cauzate de măsurile radicale luate împotriva lor, în ciuda asigurărilor pre-electorale făcute de președintele Hassan Rouhani de a stabiliza rapid cadrul confesional și de a îmbunătăți situația minorităților religioase.

Shaheed a mai spus că principala țintă a aparatului de stat sunt grupurile misionare care propovăduiesc evanghelia și sprijină creștinii în încercarea lor de a săvârși slujbe în secret.

Potrivit datelor Departamentului de Stat din SUA, în ultimii ani, numărul creștinilor din Iran a ajuns la cifra de 370 000.

În ciuda acestor cifre, conform ONU, Iranul duce un război împotriva creștinismului și a creștinilor, persecutând jurnaliștii și politicienii care le sunt loiali, privându-i de îngrijire medicală (exemplul pastorului Saeed Abedini) și condamnând la moarte foști musulmani, convertiți la credința în Hristos. Închizând cu forța biserici, interzicând creștinilor să săvârșească slujbe în limba maternă, după spusele lui Shaeed, autoritățile sunt de facto urmând sentimentelor figurilor religioase iraniene care văd în creștinism doar o amenințare față de majoritatea musulmană a țării.

La rândul său, guvernul iranian a criticat raportul ONU, numindu-l unilateral și părtinitor. Și presa iraniană a răspuns documentului realizat de Ahmad Shaheed, acuzându-l de folosirea idealurilor occidentale precum standardul lumii universale.

Între anii 2010-2013, autoritățile iraniene au reținut deja în jur la 300 de creștini și condamnat zeci de preoți și slujitori ai Bisericii pentru crime împotriva securității naționale. 

Traducere și adaptare: