ISIS cere 30 de milioane de dolari pentru a elibera ostaticii creștini
Atacul de pe 23 februarie a reprezentat un raid coordonat asupra a 35 de sate asiriene din provincia Hasaka, o zonă în care comunitățile creștine au înflorit timp de generații.
Potrivit unui ofițer al conducerii asiriene, militanții Statului islamic cer o răscumpărare de 30 de milioane de dolari pentru a elibera sutele de creștini ostatici din Siria.
În cadrul negocierilor ce se desfășoară între teroriștii ISIS și conducerea asiriană pentru eliberarea celor 250-300 de creștini răpiți de către gruparea militantă în februarie 2015, ISIS cere câte 100 000 de dolari pentru fiecare persoană.
Musulmanii suniți asirieni din zonă mediază discuțiile dintre cele două părți.
„Ei știu faptul că nu avem o asemenea sumă de bani, dar speră că celelalte grupuri sau țări vor strânge banii”, a declarat oficialul.
Până în acest moment au fost eliberați 23 de ostatici, în timp ce restul a rămas în custodia ISIS după atacul de pe 23 februarie asupra provinciei nordice a al Hasakah.
Motivul care a stat în spatele acestor eliberări nu este cunoscut, însă potrivit unora din cei eliberați, li s-a interzis să se întoarcă la casele lor din Siria și li s-a spus să părăsească țara.
Atacul de pe 23 februarie a reprezentat un raid coordonat asupra a 35 de sate asiriene din provincia Hasaka, o zonă în care comunitățile creștine au înflorit timp de generații.
Și la finele lunii ianuarie au fost raportate cazuri ale unui raid executat de Statul islamic în aceeași zonă, împreună cu amenințări cu bombă ale bisericilor dacă crucile nu vor fi înlăturate.
Statul islamic a profanat biserici și cimitire creștine în masă atât în Irak cât și în Siria.
Informațiile de la acea vreme arată că Statul islamic folosea ostaticii creștini pe post de scuturi umane în confruntările armate.
Militanții ISIS au transportat grupuri mari de creștini captivi în zone de lupte intense împotriva grupărilor creștine și kurde, continuând să se lupte pentru zone strategice de-a lungul graniței siriene.
Statul islamic vizează de multă vreme comunitățile creștine din regine, la început amenințându-i să treacă la islamism sau să plătească o Jizya, o taxă pentru minorități și, mai târziu, răpind persoane și profanând vechi puncte de interes și artefacte.
În ziua de Paști, ISIS a aruncat în aer o biserică închinată Maicii Domnului din satul Tal Nasri, o catedrală construită acum 80 de ani în această provincie siriană.