„Iubirea mai dulce decât viaţa şi mai tare decât moartea”

Arhiepiscopia Iaşilor

„Iubirea mai dulce decât viaţa şi mai tare decât moartea”

Filiala ieşeană a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi a organizat joi, 7 noiembrie 2013, începând cu orele 19.00, o nouă conferinţă cu tematică duhovnicească. Invitatul evenimentului a fost pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, profesor titular la disciplina Spiritualitate ortodoxă. Ascetică şi mistică în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Conferinţa s-a desfăşurat în sala de curs T17 a Facultăţii de Teologie din Iaşi şi a avut ca temă „Iubirea mai dulce decât viaţa şi mai tare decât moartea”.

Înainte de debutul propriu-zis al conferinţei, în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi s-a citit acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. În deschiderea cuvântului său, părintele profesor Ioan Teşu a recapitulat câteva dintre ideile primei părţi a acestei conferinţe, intitulată „Alegerea sufletului pereche, alegerea pentru veşnicie”, susţinută în luna februarie a acestui an. „În cadrul acestei conferinţe vom discuta despre elementele de trăinicie care asigură familiei creştine o viaţă fericită. După cum spuneam în conferinţa anterioară, potrivit învăţăturii noastre de credinţă ortodoxă şi dacă privim adând în sufletele noastre, observăm că încă de la crearea omului, Dumnezeu a văzut că nu este bine să fie omul singur pe pământ şi de aceea i-a făcut un ajutor pe măsura sa.  Oamenii poartă în adâncul inimii o intensă dorinţă spre comuniune pentru că suntem fiinţe sociale şi avem întotdeauna nevoia unui suflet confident, căruia să-i împărtăşim bucuriile sau necazurile noastre. O frumoasă cugetare afirmă că prietenia sau căsnicia ne înmulţeşte bucuria şi ne scade necazul. Teologul Paul Evdokimov avea perfectă dreptate să spună că dintre toate suferinţele, cea mai grea este singurătatea. La conferinţa trecută am menţionat câteva criterii de alegere a persoanei cu care să impărtăşim bucuriile şi necazurile vieţii şi am putut observa că, din punct de vedere psihologic, se vorbeşte despre două criterii esenţiale: similitudinea şi complementaritate”, a recapitulat părintele Ioan Teşu.

„Să presupunem că am ales persoana pe care dorim să o avem lângă noi după criteriile potrivite, însă, din nefericire, după o vreme constatăm exact contrariul. Un proverb evreiesc spune foarte frumos că atunci când vrei să te căsătoreşti, nu trebuie să te gândeşti la frumuseţe, ci să-ţi zboare mintea direct la familie. S-a constatat din punct de vedere medical că atracţia senzuală sau fizică dintre bărbat şi femeie nu durează niciodată mai mult de 18 luni. Important e ce aşezăm la temelia relaţiei sau a familiei pe care am întemeiat-o. Dacă ne bazăm pe virtuţile creştine, în momentul în care atracţia fizică va dispărea, vom constata că nu ne-am îndrăgostit fără niciun rost de persoana pe care am ales-o. Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când ne îndrăgostim, suntem tentaţi să vedem la persoana iubită mai multe calităţi decât are ea în realitate ”, a afirmat pr. prof. dr. Ioan C. Teşu.

„Familia este un altar de jertfă, pentru că atunci când iubeşti cu adevărat, eşti capabil să-ţi dai viaţa pentru celălalt”

În continuare, părintele profesor a vorbit despre imaginea ideală de partener de viaţă, evidenţiind importanţa modelării reciproce în viaţa de familie şi dorinţa de armonizare a celor doi parteneri. După prezentarea câtorva statistici şi a unor întâmplări concrete de viaţă, relevante pentru susţinerea ideilor, conferinţa s-a axat pe importanţa calităţilor fizice şi spirituale ale partenerilor de viaţă. „De multe ori, când tinerii se implică într-o relaţie de iubire sunt tentaţi să pună accent pe frumuseţe, pe starea materială sau pe starea profesională. Acum nu trebuie să fim ipocriţi şi să spunem că aspectul fizic nu contează, pentru că fiecare caută o persoană care să fie atrăgătoare. Cărţile de psihologie vorbesc despre un triunghi al dragostei format din intimitate, pasiune şi angajament sau responsabilitate. Dacă pasiunea şi intimitatea nu sunt dublate încă de la început de angajament, relaţia aceea este şchioapă şi nu are şanse să meargă mai departe. Una dintre realităţile dramatice ale lumii contemporane o reprezintă aşa-zisa căsătorie de probă sau uniune consensuală. Însă ceea ce este şi mai dramatic este faptul că majoritatea dintre tinerii care consumau căsătoria înainte de căsătorie, nu mai rămâneau împreună. Încercând să-i întreb care sunt cauzele pentru care evită întemeierea unei familii, cei mai mulţi au răspuns că nu aveau o siguranţă şi că doreau să se simtă mai liberi, iar eu le răspundeam că niciodată căsnicia nu reprezintă o piedică în calea realizării noastre profesionale şi sentimentale. Aş putea să spun că dimpotrivă, atunci când am întemeiat o căsătorie fericită, toată viaţa noastră are un mers frumos şi înalt”, a menţionat părintele profesor.

La finalul prelegerii sale, părintele Ioan Teşu a adus în discuţie piramida trebuinţelor la nivel afectiv sau spiritual, cu menţiunea că dorinţele sau trebuinţele femeilor sunt diferite de cele ale bărbaţilor. În primul rând, lucrurile pe care femeile doresc să şi le împlinească în familie includ trebuinţele de confort, de siguranţă alături de persoana iubită. Bărbatul are alte trebuinţe prioritare din partea persoanei iubite, legate prioritar de încredere şi susţinere sau încurajare.  „Printre valorile care dau trăinicie unei familii se numără încrederea, înţelegerea, comunicarea, susţinerea reciprocă şi timpul petrecut împreună. Noi trebuie să vedem dacă persoana iubită îşi conjugă viaţa cu verbul « a fi » sau cu verbul « a avea ». Multe conflicte apar într-o familie din cauza banilor, a părinţilor şi a copiilor. Având lângă noi o persoană înclinată spre cele duhovniceşti, vom putea vedea lucrurile cu adevărat esenţiale şi vom stabili o comunicare eficientă, care să ne ajute să trecem peste orice obstacol. Familia nu este doar un loc al împlinirilor trupeşti şi spirituale, ci mai presus de toate, familia este un altar de jertfă pentru că atunci când iubeşti cu adevărat, eşti capabil să-ţi dai viaţa pentru celălalt. Pentru a fi fericit, omului nu-i trebuie foarte multe lucruri, ci are nevoie de un suflet care să rezoneze cu el pentru că este foarte important într-o relaţie de iubire ca ambii parteneri să privească în aceeaşi direcţie”, a concluzionat pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu. În a doua parte a conferinţei, invitatul a răspuns întrebărilor venite din partea publicului.