Jimmy Carter – preşedinte şi profesor de teologie

Religia în lume

Jimmy Carter – preşedinte şi profesor de teologie

Mulţi oameni îl cunosc pe Jimmy Carter ca fiind cel de-al 39-lea preşedinte al Statelor Unite şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace din 2002.

Dar pentru mulţi creştini, preşedintele Carter este unul dintre cei mai faimoşi profesori ai şcolilor de duminică, unde a predat religia creştină pentru mai bine de 30 de ani.

Recent fostul preşedinte a publicat o carte de interpretare a Sfintei Scripturi intitulată: „Lecţii din Biblia Vieţii: Reflecţii personale cu Jimmy Carter”.

Preşedintele american vorbeşte în cartea sa deschis despre principalele probleme cu care se confruntă societatea şi lumea creştină astăzi. Astfel, el arată doctrina biblică despre păcat, învăţătura creştină despre avort, homosexualitate, dar şi problematici teologice precum soteriologia, hristologia etc.

El declară că doreşte să aducă vechile Scripturi în viaţa modernă şi aplicabilitatea acestora pentru fiecare dintre oameni. Una dintre ideile principale pe care profesorul prezidenţial le accentuează în cartea sa este aceea că Mântuitorul Hristos este „Prinţul Păcii”, iar creştinismul este religia iubirii şi păcii între oameni, şi între oameni şi Dumnezeu. El îşi aminteşte de imensa presiune pe care a simţit-o atunci când era preşedinte la Casa Albă şi trebuia să nu răspundă provocărilor războiului rece. Umanitatea are în prezent 30000 de arme nucleare care ar putea ucide toată viaţa de pe pământ de mai multe ori. Însă numai prin rugăciune şi speranţă, a putut să treacă peste aceste greutăţi.

El spune că nu a găsit nicio incompatibilitate între datoriile politice ale unui preşedinte şi datoriile sale religioase profunde. El afirmă în această carte: „Nu cred că Iisus ar fi de acord cu avortul”. El spune că nu a putut influenţa procesele juridice, dar că a făcut tot ce a putut pentru a limita proporţiile uciderilor intrauterine. Iisus a trăit şi a suferit în primul rând pentru oamenii fără apărare, pentru cei slabi şi vulnerabili, i-a păsat de cei care depind de alţii, a vindecat oameni slăbănogi şi infirmi, pentru a arăta că îi iubeşte pe suferinzi, pe cei slabi şi pe copii.

Statele Unite au o rată de trei ori mai mare a avorturilor decât ţările europene nordice, care nu au nicio lege despre avort, însă au grijă de mame şi de copii, ceea ce limitează la maxim numărul uciderilor.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.christianpost.com