În judeţul Botoşani vor fi înfiinţate 24 de clase profesionale

Educaţie

În judeţul Botoşani vor fi înfiinţate 24 de clase profesionale

Începând cu anul şcolar 2012-2013, elevii vor putea învăţa o meserie în cadrul nou-înfiinţatelor clase profesionale. Cursanţii vor efectua practica la agenţii economici cu care unităţile şcolare au încheiat contracte, elevii urmând să primească şi o bursă lunară de 200 de lei. La Botoşani vor fi înfiinţate 24 astfel de clase de diverse specializări, în timp ce la Suceava cererea a fost de peste 52 de clase.

Clasele profesionale au fost reînfiinţate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi pot funcţiona în cadrul liceelor tehnice şi grupurilor şcolare începând cu anul şcolar 2012-2013. Cursanţii şcolilor profesionale vor primi şi o bursă lunară de 200 de lei şi vor efectua stagii de practică la diverşi agenţi economici cu care unităţile de învăţământ au încheiat contracte-cadru. Potrivit metodologiei, după finalizarea cursurilor, absolvenţii de şcoli profesionale pot urma cursurile liceale, începând cu clasa a XI-a, şi pot susţine şi examenul de bacalaureat.

Înscrierile la şcolile profesionale cu o durată de doi ani se vor derula în perioada 7-31 mai, iar în perioada ce urmează vor avea loc informări în toate şcolile cu privire la învăţământul profesional.

În judeţul Botoşani vor funcţiona 24 de clase profesionale, pe care elevii le vor putea urma după terminarea celor 9 clase care alcătuiesc învăţământul obligatoriu.

La Suceava, planul de şcolarizare prevede înfiinţarea unui număr de 52 de clase profesionale, cu peste 1.400 locuri, iar în judeţul Iaşi ar putea fi înfiinţate, potrivit estimărilor, aproximativ 40 de clase profesionale.

Lăcătuş mecanic, brutar sau agricultor

Potrivit Planului de Şcolarizare la învăţământul profesional de zi pentru anul şcolar 2012-2013, întocmit de IŞJ Botoşani, vor fi înfiinţate clase profesionale la următoarele unităţi şcolare: Gr. Şc. „Alexandru cel Bun“ Botoşani - o clasă de 28 de locuri la specializarea „confecţioner produse textile“; Gr. Şc. Darabani - 28 de locuri pentru calificarea „mecanic auto“, 28 de locuri pentru „lăcătuş mecanic prestări servicii“, respectiv 28 de locuri pentru „confecţioner produse textile“; Gr. Şc. „Petru Rareş“ - 28 de locuri la „mecanic auto“; Gr. Şc. Coţuşca - 28 de locuri pentru „agricultori culturi de câmp“; Gr. Şc. „Regina Maria“ Dorohoi - 28 de locuri la specializarea „croitor îmbrăcăminte după comandă“, 28 de locuri la „electromecanic utilaje şi instalaţii comerciale, electrocasnice şi din industria alimentară“. La Gr. Şc. Industrial Bucecea a fost înfiinţată o clasă de „lăcătuş mecanic prestări servicii“, la Gr. Şc. „Al Vlahuţă“ Şendriceni o clasă de „mecanic auto“, iar la Gr. Şc. Săveni o clasă de „confecţioner produse textile“.

La Gr. Şc. Flămânzi sunt 28 de locuri la specializarea „horticultor“ şi 28 de locuri de „tâmplar universal“, la SAM Plopenii Mari Ungureni - 28 de locuri „brutar - patiser - preparator produse făinoase“, Gr. Şc. Vorona - 28 de locuri „confecţioner produse textile“ şi 28 de locuri „mecanic agricol“. La SAM Smârdan sunt disponibile 28 de locuri „croitor îmbrăcăminte după comandă“ şi 28 de locuri „lăcătuş mecanic prestări“, iar la SAM Todireni - 28 de locuri „confecţioner produse textile“.

Gr. Şc. Industrial „Elie Radu“ Botoşani a înfiinţat cele mai multe clase, cinci, la următoarele specializări: „zidar - pietrar - tencuitor“, „zugrav ipsosar, vopsitor, tapetar“, „instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze“, „tâmplar universal“, „lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic“.