Jumătate de milion de români suferă de epilepsie
Potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO), jumătate de milion de români suferă de această boală. Ieri, la nivel naţional a fost marcată Ziua Mondială a Epilepsiei, instituită la nivel internaţional în 2008, sub numele de Purple Day.
România s-a alăturat unui grup de peste 50 de ţări, care au marcat ieri Ziua Mondială a Epilepsiei, în contextul în care 500.000 de români sunt afectaţi de epilepsie, iar la nivel mondial 1 din 100 de oameni suferă din cauza acestei afecţiuni.
Medicii susţin că această afecţiune răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri, astfel că 3 din 10 pacienţi nu îşi pot controla boala, întrucât unele forme ale acesteia sunt rezistente şi necesită altfel de intervenţii sau tratamente adecvate.
„Cea mai serioasă problemă cu care se confruntă cei care suferă de epilepsie şi familiile lor este stigmatizarea. Cei din jur îi marginalizează, pentru că nu înţeleg natura afecţiunii lor sau sunt speriaţi, precum şi din cauza diverselor şi multiplelor mituri create în jurul acestei boli. Deseori, epilepticii sunt puşi în situaţia în care trebuie să ascundă existenţa acestei afecţiuni, pentru a putea trăi o viaţă cât mai normală în societate, pentru a putea să obţină chiar un loc de muncă. În plus, din cauza crizelor imprevizibile şi a nevoii constante de însoţitor, mulţi pacienţi epileptici ajung să se simtă o povară pentru cei din jur şi dezvoltă depresii“, a declarat Ileana Ştefan, director executiv al Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO), care luptă pentru apărarea drepturilor acestor bolnavi.
La rândul său, dr. Ioana Mândruţă, medic primar neurolog, a subliniat că „toate acestea se întâmplă din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla şi care pot izbucni oricând. Pacientul cu epilepsie are un risc crescut de deces prematur. Acest fapt se datorează situaţiilor impredictibile legate de crizele cu alterare de conştienţă şi căderi şi, de asemenea, aceşti bolnavi au un risc crescut de moarte subită, prin afectarea funcţiilor cardiace sau respiratorii. De aceea, este foarte important pentru noi toţi să ştim să le acordăm primul ajutor şi este critic să ne informăm în privinţa acestei boli“.
Medicii specialişti susţin că, în România, printre principalele probleme legate de această boală se numără accesul limitat al pacienţilor la investigaţii specifice (din cauza lipsei de echipament sau a preţului ridicat al analizelor), lipsa de cooperare a pacienţilor, cauzată de nivelul redus de educaţie, refuzul de a accepta diagnosticul şi tratamentul şi numărul redus de centre specializate în explorarea şi tratarea epilepsiei.
Medicii propun ca soluţii pentru ameliorarea acestor deficienţe creşterea accesului la investigaţii specifice pentru diagnosticarea epilepsiei, fondarea mai multor centre specializate în managementul afecţiunii, formarea unor echipe interdisciplinare (neurolog, pacient, psiholog şi familie), o mai bună informare a medicului de familie în ceea ce priveşte simptomatologia bolii şi o mai bună educare a pacienţilor cu privire la boala lor şi importanţa terapiilor.
Epilepsia este o tulburare neurologică incurabilă, care se manifestă prin crize bruşte şi imprevizibile, de câteva secunde sau minute.
Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice. Câteva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infecţii, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferinţă la naştere şi factorii ereditari.