Jumătate de milion de români suferă de epilepsie

Social

Jumătate de milion de români suferă de epilepsie

    • Jumătate de milion de români suferă de epilepsie
      Jumătate de milion de români suferă de epilepsie

      Jumătate de milion de români suferă de epilepsie

Datele Asociaţiei Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO) arată că epilepsia afectează aproximativ 500.000 de români, iar această tulburare răspunde la tratament medicamentos în doar 70% din cazuri.

Epilepsia este o tulburare neurologică adesea incurabilă, care afectează aproape 70 de milioane de oameni în întreaga lume şi care poate să apară la orice vârstă, fiind diagnosticată însă cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie după vârsta de 65 de ani.

La 3 din 10 pacienţi apariţia crizelor nu poate fi prevenită, întrucât unele forme ale bolii necesită altfel de intervenţii, atrage atenţia Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România (ASPERO). „Publicul trebuie informat asupra formelor de manifestare ale acestei tulburări şi asupra suportului de care au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informare şi educaţie, avem nevoie de mai multe resurse şi de mai mult sprijin pentru tratarea persoanelor care suferă de această afecţiune. Accesul la tratamente moderne, la investigaţii performante este acum posibil şi în România, dar mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a acorda şanse reale unui număr larg de pacienţi şi mai ales celor cu forme dificil de tratat“, a explicat dr. Ioana Mândruţă, medic neurolog.

La nivel mondial, peste 70 de milioane de oameni suferă de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventă tulburare neurologică gravă. Potrivit estimărilor, între 6 şi 10 pacienţi la fiecare 1.000 de persoane suferă de epilepsie activă, care se manifestă prin crize fără o cauză identificabilă.

Tot la nivel mondial, 10% dintre oameni au o criză convulsivă de-a lungul vieţii şi sunt suspectaţi că ar putea fi afectaţi de epilepsie, deşi tulburarea presupune existenţa a cel puţin două crize convulsive neprovocate, la interval de minimum două săptămâni.

„Atunci când vorbim despre epilepsie, cuvântul care cred că o defineşte cel mai bine este stigmatizarea. Pacienţii epileptici sunt etichetaţi, sunt marginalizaţi, îşi găsesc cu greu un loc de muncă, şi toate acestea din cauza lipsei de educaţie. Cei din jur nu înţeleg natura acestei boli, drept care este foarte uşor să fie speriaţi. Dacă am şti ce trebuie făcut în cazul în care suntem martorii unei crize, multe vieţi ar putea fi salvate, iar miturile din jurul epilepsiei s-ar reduce considerabil. Aici intervine rolul nostru, de reprezentanţi ai celor afectaţi de epilepsie. Dorim să îi învăţăm pe oameni cum trebuie să se poarte în cazul în care sunt martorii unei crize şi vrem să transmitem că bolnavii de epilepsie au nevoie de înţelegere şi de acceptare socială, pentru a putea duce o viaţă normală“, a declarat Ileana Ştefan, director executiv ASPERO.

Pe 26 martie în peste 50 de ţări din întreaga lume, printre care şi România,  a fost marcată Ziua Mondială a Epilepsiei (Purple Day).

Autorităţile sanitare române, prin vocea secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Aarafat, promit înscrierea în baza de date a Serviciului de Urgenţă 112 a persoanelor care suferă de epilepsie, astfel încât, la solicitarea intervenţiei ambulanţei, să fie trimisă o maşina echipată cu aparatură de terapie intensivă.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii caută surse de finanţare pentru realizarea unui program naţional de tratament, care să amelioreze efectele acestei boli.