Jumătate dintre mame nu au auzit de vaccinarea anti-rotavirus
Conform unui studiu realizat de Societatea Română de Pediatrie în cadrul campaniei „Să protejăm împreună copilăria“, peste 50% dintre mame nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei.
Studiul s-a derulat la nivel naţional, în rândul mamelor cu copii cu vârste cuprinse între zero şi cinci ani şi arată că din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul împotriva rotavirus, doar 35% au ales să îşi protejeze copilul prin imunizare.
În comparaţie cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent înregistrat: aproape de două ori mai puţine mame aleg să prevină infecţia cu rotavirus a copilului prin imunizare.
Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a constituit cauza spitalizării celor mai mulţi copii în comparaţie cu celelalte boli, mai mulţi chiar şi decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesară pentru opt din zece copii afectaţi de rotavirus. În România, media de spitalizare pentru rotavirus este de şase zile.
Respondenţii au confirmat că media de vârstă la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mică în comparaţie cu celelalte boli ale copilăriei.
De asemenea, specialiştii Societăţii Române de Pediatrie atenţionează asupra faptului că rotavirusul prezintă cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub un an.
Conform statisticilor, 95% dintre copiii din România se vor îmbolnăvi de rotavirus înainte de a împlini vârsta de cinci ani.
„Studiul realizat în cadrul campaniei recent lansate arată încă o dată cât de importantă este informarea constantă şi corectă a mamelor din România“, a declarat prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Rotavirusul provoacă o formă de gastroenterită, cea mai frecventă boală în primii ani de viaţă ai copilului, extrem de contagioasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial.
Măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de răspândită în toată lumea, indiferent de standardele economice.
Campania Societăţii Române de Pediatrie „Să protejăm împreună copilăria“, realizată cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, vine pe fondul unor realităţi dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE la copiii de până în cinci ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 morţi la mia de nou născuţi, aproape dublă faţă de media europeană.