Jurnalismul rusesc îl prezintă pe Patriarhul Kirill mai mult în termeni economici și politici
Vladimir Legoida s-a declarat îngrijorat de faptul că jurnaliștii raportează activitățile Patriarhul Kirill, doar în termeni economici și politici, extrase din context și fără să acorde atenție aspectului spiritual.
Șeful Departamentului Sinodal de Informații, Vladimir Legoida, s-a declarat îngrijorat de faptul că jurnaliștii raportează activitățile Patriarhul Kirill, doar în termeni economici și politici, extrase din context și fără să acorde atenție aspectului spiritual.
"Îmi place să sper că nu există o intenție rea aici. Este cred doar o cerere (recomandare): punem politicul mult mai presus decât problemele sufletelor noastre, fiindcă este ceea oamenii doresc să știe mai întâi. Și jurnaliștii, volens-nolens, șterg imediat contextul din jurul cuvintelor Patriarhului, păstrând doar lucrurile care par a ține de politică. Cineva doar jonglează cu cuvintele și altcineva mai si inventează in plus", scrie Legoida în articolul său publicat miercuri, 18 august 2010, în revista NG Religii.
Șeful Departamentului Sinodal spune că, ex-officio, el îl însoțește întotdeauna pe Patriarh în călătoriile sale, dar niciodată nu l-a auzit vorbind pe teme strict economice sau politice, intrând cumva pe domeniile funcționarilor de stat, politicienilor sau economiștilor.
"Patriarhul, în fiecare discurs public, vorbește despre bazele morale, despre relația cu Dumnezeu, despre relațiile umane. Oricare ar fi întrebarea, el vorbește întotdeauna despre interiorul sufletesc și domeniul moral. Pare un adevăr banal, dar, din unele motive, el rămâne pierdut undeva în alcătuirea jurnalismului de azi", regretă Legoyda, citat de Interfax.
Potrivit acestuia, imaginea de "manager eficient", creată de mass-media, nu are nimic de a face "cu adevăratul Patriarh Kirill, iar imaginile din viața Bisericii au atât de puțin în comun cu realitatea, ca biblia lui Leo Taxil* cu Sfânta Scriptură“.
* Taxil este cunoscut datorită cărților sale anticatolice precum Biblia hazlie (La Bible amusante) și Viața lui Iisus (La Vie de Jesus), în care satirizează ceea ce el considera erori și credințe false în aceste lucrări religioase. S-a născut în Marsilia și la vârsta de 5 ani a fost plasat în cadrul unui seminar iezuit. După ce și-a petrecut anii copilăriei în cadrul seminarului a devenit dezamăgit de credința catolică și a început să vadă ideologia creștină ca fiind dăunătoare.