La Arad a avut loc Simpozionul Naţional „ASTRA -150 de ani (1861-2011)”

Arhiepiscopia Aradului

La Arad a avut loc Simpozionul Naţional „ASTRA -150 de ani (1861-2011)”

    • La Arad a avut loc Simpozionul Naţional „ASTRA -150 de ani (1861-2011)”
      La Arad a avut loc Simpozionul Naţional „ASTRA -150 de ani (1861-2011)”

      La Arad a avut loc Simpozionul Naţional „ASTRA -150 de ani (1861-2011)”

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat vineri, 17 noiembrie a.c., în aula „Ştefan Cicio-Pop”, în parteneriat cu Academia Română, ASTRA Sibiu, Arhiepiscopia Aradului şi alte instituţii locale din judeţul Arad, un Simpozion naţional dedicat comemorării împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvănene pentru Literatura Română şi Cultura  Poporului Român (ASTRA).

Simpozionul a reunit personalităţi ale vieţii cultural-spirituale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, profesori, cercetători, studenţi. La această manifestare, Arhiepiscopia Aradului a fost reprezentată de către Inaltpreasfinţitul Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, însoţit de P.Cuv. protos. Dr. Teofan Mada, P.Cuv. ieromonah dr. Iustin Popovici, din obştea mănăstirii Hodoş-Bodrog şi de către pr. dr. Vasile Pop, consilier eparhial.

Manifestarea a debutat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la monumentul marelui corifeu al Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi preşedinte al ASTREI (1927- 1932), Vasile Goldiş, urmată de vernisarea expoziţiei de artă fotografică a prof. dr. Virgiliu Jireghie, intitulată „Aradul şi Marea Unire” şi de expoziţia de carte „ASTRA Arădeană, ASTRA Transilvană şi influenţele culturale” reliefate în tipăriturile din colecţia arădeanului Victor Miuţescu.

În alocuţiunea rostită în deschiderea lucrărilor, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a evidenţiat faptul că această manifestare se înscrie în contextul unor evenimente culturale şi spirituale din alte centre importante pentru istoria ASTREI, cum este cel de la Sibiu, al canonizării solemne a Sf. Mitropolit Andrei Şaguna, fondatorul şi întâiul preşedinte al Asociaţiunii, la care Arhiepiscopia Aradului a paticipat prin ierarhul său. Importanţa Aradului în istoria şi devenirea ASTREI este una meritorie: „Trei episcopi ai Aradului, la rând, au fost următori lui Şaguna în scaunul mitropolitan de la Sibiu şi s-au încadrat cu aceeaşi evlavie în tot ceea ce a însemnat activitatea Asociaţiunii. Salutăm astăzi în mod deosebit, din partea Arhiepiscopiei Aradului, iniţiatorii şi organizatorii acestei întruniri, pe cei care au prezentat aici amintirea, idealurile şi împlinirile celor care au depus o activitate meritorie în cadrul Asociaţiunii. Dumnezeu să facă parte de răsplătirea cea veşnică tuturor celor care ne-au reprezentat ca membri ai Asociaţiei şi ne-au lăsat ca zestre continuarea de a duce mai departe făclia de lumină, trecând peste toate piedicile, sub deviza „per aspera ad astram”, a menţionat Înaltpreasfinţitul Timotei.

sursa: episcopiaaradului.ro