La Cluj se face cercetare cu nanoparticule de aur pentru tratamentul cancerului hepatic
O echipă de cercetători din cadrul Centrului de Nanomedicină al Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie "Octavian Fodor" din Cluj-Napoca lucrează la un proiect care utilizează nanoparticule de aur pentru tratarea cancerului hepatic.
Proiectul, care beneficiază de un grant de finanţare din partea Ministerului Sănătăţii în valoare de două milioane de lei, a început în urmă cu 2 ani și urmează a fi încheiat în anul 2015.
"Principiul pe care se bazează experimentele pe care le derulăm este acela că nanoparticulele de aur, care sunt de 1.000 de ori mai mici decât diametrul firului de păr, au proprietatea de a se supraîncălzi în momentul în care sunt iradiate laser. Prin încălzire şi generarea unei temperaturi ridicate, sunt capabile să distrugă celule sau ţesuturi. Aplicând această proprietate a nanoparticulelor de aur, am încercat să particularizăm pe cancerul hepatic această metodă de tratament, prin aceea că lucrăm la ataşarea unor molecule biologice care să ne asigure distrugerea numai a celulelor canceroase şi nu a celor normale", a spus Teodora Mocan, cercetător în cadrul Institutului "Octavian Fodor", într-un interviu acordat Mediafax.
Aceasta a mai spus că experimentele pe cobai sunt promițătoare, rezultatele arătând că tumorile s-au redus.
"În urma experimentelor pe cobai, am constatat că tumorile s-au redus, iar munca noastră este de a îmbunătăţi efectul obţinut. Este un pas foarte important că se reduc tumorile şi că ceea ce observăm în cazul ţesutului normal ne stimulează aşteptările vizavi de rezultate bune ale produşilor testaţi. Suntem încrezători că cercetările noastre vor aduce o şansă bolnavilor, suntem bucuroşi să mergem în această direcţie, sperăm ca eforturile noastre să fie răsplătite", a explicat cercetătoarea.
Tratamentul obținut în urma cercetărilor este testat și pe organe excizate afectate de tumori, pentru a putea fi observate cât mai bine efectele.
Rezultatele acestor studii vor fi publicate în anul 2015.
În 2013, în cadrul aceluiași Institut s-a demarat un proiect similar, care se referă la aplicaţiile cu nanoparticule de aur pentru tratamentul cancerului pancreatic.