La Iași și Târgu Mureș se vor înființa centre-pilot pentru urgențele cerebrovasculare

Social

La Iași și Târgu Mureș se vor înființa centre-pilot pentru urgențele cerebrovasculare

Dr.Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că în acest an își vor începe activitatea două centre-pilot pentru intervenții în caz de accidente vasculare cerebrale, la Iași și Târgu Mureș.

 

"Următoarea acțiune, accidentele vasculare cerebrale - și aici sunt două metode la nivelul creierului, este contra cronometru, ca și la infarct, numai că aici este mai sensibilă treaba. Putem să abordăm și deja avem centre care abordează problema prin tromboliză. Dar mai e o etapă, etapa intervențională, la momentul actual nu avem multe centre care au posibilitatea să facă acest lucru. Mureșul va fi unul din centrele care fac acest lucru și cred că va mai fi un centru în țară sau maxim două care vor face asta - și din lipsă de personal specializat, dar și pentru că este o chestiune care vrem să începem cu ea ca pilot, iar dacă colegii noștri instruiesc alți colegi în următorii un an jumătate-doi ani, să-i avem pregătiți, atunci se pot deschide și alte centre, pentru radiologie intervențională. Nu e numai pentru partea de AVC (n.r. accident vascular cerebral), va fi asta și pentru partea de traumă, unde sunt niște acțiuni unde pot să salveze niște vieți cu ele", a menționat dr.Raed Arafat.

Acesta a mai precizat că încă nu sunt stabilite sumele care vor fi investite în acest program și că deocamdată doar centrele din Târgu Mureș și Iași pot face aceste intervenții.

În același context, dr.Mărginean Lucian, coordonatorul centrului-pilot din Târgu Mureș, a declarat că infarctul cerebral impune o rigurozitate mai mare datorită timpului extrem de limitat.

"În momentul în care se depășește un anumit timp de la momentul declanșării infarctului cerebral până la intervenție s-ar putea să pierdem țesut neuronal care va instala un deficit sau chiar decesul pacientului. Avem posibilitatea la momentul de față, în Târgu Mureș, prin dotările pe care le avem, să demarăm un centru-pilot, un centru care să preia urgența cerebrovasculară. Avem și resursa umană, putem îmbunătăți și resursa umană care este o problemă, dar avem un proiect prin care, cu siguranță - avem la dispoziție un an, un an și jumătate - am putea crea și dezvolta mai multe centre", a arătat dr. Mărginean.

Spre deosebire de alte țări, unde există aproximativ 3 milioane de pacienți la un centru, România e cu mult în urmă în privința procedurilor neurointervenționale, din cauza inexistenței unui program pentru acești pacienți, a mai spus dr. Mărginean.