La sediul Protopopiatului III Capitală a avut loc un eveniment cultural
La Protopopiatul III Capitală a avut loc ieri, 22 noiembrie 2011, Conferinţa „Dimitrie Cantemir - mare savant şi cărturar -”.
Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 300 de ani de la domnia sa în Moldova şi a fost organizat de Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universităţii „Valahia” din Târgovişte şi Fundaţia Ecumenică „ProAxe Mundi”.
Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele dr. Dinu Pompiliu, Protopopul Protoieriei III Capitală: „În Sala de conferinţe a Protoieriei III Capitală a conferenţiat domnul profesor Radu Ştefan Vergatti, Profesor Universitar, Membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi a susţinut conferinţa Familia şi formaţia lui Dimitrie Cantemir. Doamna conferenţiară universitară doctor Heliana Munteanu de la Universitatea Valahia din Târgovişte a avut ca subiect Implicaţiile unei perspective sistemice în studierea scrierilor muzicale ale lui Dimitrie Cantemir. Domnul profesor Vigil Teodorescu, Membru în comitetul de coordonare a comisiei pentru istoria oraşelor din cadrul Academiei Române a susţinut conferinţa Cinstirea lui Dimitrie Cantemir în anul 1935, un pilduitor exemplu de demnitate naţională şi călăuzitor pentru generaţiile veacului XXI. Domnul conferenţiar universitar doctor Gabriel Mihăilescu a vorbit despre Literatura şi creaţia în opera lui Dimitrie Cantemir”.
Dimitrie Cantemir a fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714. Este considerat până astăzi unul dintre marii umanişti ai Europei.
Ca membru al Academiei berlineze a corespondat cu marele filozof Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse. A murit în refugiu, după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică, în 1723 şi a fost înmormântat în Rusia, la Dimitrovka, în biserica Sfântul Nicolae, construită după planurile sale şi cu hramul ca al Bisericii Domneşti din Iaşi. Osemintele sale se odihnesc în Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, fiind repatriate graţie lui Nicolae Iorga, în 1935.
sursa: basilica.ro