La Sighetu Marmaţiei se desfăşoară un festival de datini şi obiceiuri
La Sighetu Marmaţiei are loc, în aceste zile, cea de-a 43-a ediţie a Festivalului de datini şi obiceiuri de Iarnă “Marmaţia 2011”.
Începând din 1968, an de an, după Crăciun, la Sighetu Marmaţiei se pune în scenă o sinteză a obiceiurilor de iarnă româneşti.
Străzile oraşului sunt pline de maramureşeni îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Călăreţi, căruţe cu colindători, viflaimuri, mascaţi, capre, obiceiuri şi datini din Maramureş, dar şi din alte judeţe din ţară, încântă ochii privitorilor.
Festivalul a început pe 17 decembrie cu o serie de concerte de colinde, organizate de Protopopiatul Sighet.
Organizatorii au pregătit momente artistice, concursuri, expoziţii, un alai al colindătorilor şi spectacole în aer liber. Au participat oficialităţi locale şi de Stat şi o mulţime de curioşi, dornici să vadă parada grupurilor de colindători şi a corurilor, costumele şi datinile acestora. Parada a avut loc în fata primăriei din oraş.
„Toate formaţiile artistice din judeţ dar şi din ţară încearcă să ne prezinte generaţiilor de azi tot ce are mai reprezentativ ca element de identitate şi valoare proprie neamul nostru românesc”, a precizat Eugenia Godja primar, Municipiul Sighetu Marmatiei, după cum ne informează TRINITAS TV.
Festivalul este organizat anual de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul local şi Primăria Sighetu Marmaţiei, în colaborare cu alte instituţii culturale din zonă.
Vasile Timiș, secretar de stat, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a numit această zi drept o sărbătoare şi o zi mare pentru Sighet, o sărbătoare şi o zi mare pentru Maramureş şi o sărbătoare şi o zi mare pentru spiritualitate, datinile şi obiceiurile româneşti.
Colindătorii au primit, după datină, colaci si mere.
sursa: basilica.ro