Lansare de colecţie şi concurs de creaţie literară creştină Primele semne

Arhiepiscopia Iaşilor

Lansare de colecţie şi concurs de creaţie literară creştină Primele semne

Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a lansat duminică, 18 mai 2014, colecţia şi concursul de creaţie literară creştină Primele semne. Evenimentul, organizat la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Talpalari din Iaşi, a inclus şi prezentarea cărţii „Romanul omului bolnav de toate“ a Cătălinei Dănilă.

Duminică, 18 mai 2014, după oficierea Utreniei şi a Sfintei Liturghii, în bunul obicei al discuţiilor ce au loc la Biserica Talpalari după agapă, s-a desfăşurat lansarea concursului de creaţie literară creştină Primele semne, proiect iniţiat de Editura DOXOLOGIA. Părintele Constantin Sturzu, parohul Bisericii Talpalari şi directorul Centrului Cultural Misionar Doxologia, coordonator al colecţiei „Primele semne“, a ţinut să precizeze pentru început câteva aspecte privind publicarea de cărţi în ziua de astăzi: „E o inflaţie de literatură, dar înţelepciunea este să discerni, să ştii ce este de folos şi ce nu. De aceea, când cumpăraţi o carte, să vă uitaţi cine o publică pentru că e vorba şi de un gir. (…) Nemaivorbind că, atunci când sunt cărţi care au impact în viaţa noastră religioasă, trebuie să fim atenţi să fie şi cu binecuvântare“.

Concurs de creaţie literară creştină Primele semne

În continuare, Cătălin Jeckel, directorul Editurii DOXOLOGIA, a prezentat auditoriului cum a luat naştere acest proiect, Primele semne, şi care sunt condiţiile de participare în cadrul concursului. „Acest concurs, care este în esenţă unul de creaţie literară, urmăreşte să identifice, apoi să selecteze şi, pe lungă durată, să sprijine, să încurajeze autorii aflaţi la debut; dar nu în sensul consacrat al noţiunii, ci mai degrabă aflaţi la început de cale spre lumină“, a menţionat Cătălin Jeckel.

Concursul cuprinde trei secţiuni: Poezie, Proză şi Eseu (o gamă largă de proză scurtă). Cei care doresc să se înscrie o pot face în perioada 1 iunie - 15 septembrie 2014 (data poştei), trimiţând textele lucrărilor listate pe hârtie şi un scurt CV cu accente pe activitatea literară de până acum, pe adresa: Editura DOXOLOGIA, str. Cuza Vodă, nr. 51 (în incinta Mănăstirii Golia), Iaşi - în atenţia dnei Magdalena Melinte. Singura condiţie este ca aceste texte să nu mai fi fost publicate anterior.

Evaluarea se va face de către un juriu format din personalităţi ale vieţii culturale ieşene, componenţa acestuia urmând a fi anunţată pe site-ul editurii: http://editura.doxologia.ro. Câştigătorii vor fi anunţaţi în prima săptămână a lunii noiembrie, iar cărţile acestora vor fi publicate în cadrul colecţiei „Primele semne“ lansate la târgurile de carte („Librex“ - Iaşi şi „Gaudeamus“ - Bucureşti) şi promovate de Editura DOXOLOGIA.

„Fiecare viaţă trăită în Hristos este o viaţă care merită povestită“

Tot în cadrul evenimentului de duminică, 18 mai 2014, a avut loc şi prezentarea primei cărţi apărute în această colecţie, intitulată „Romanul omului bolnav de toate“, autor Cătălina Dănilă.

„«Romanul omului bolnav de toate» este o recidivă a autoarei, pentru că ea mai are publicate două volume: «Lacrima sufletului» şi «Mi-e dor de Tine, Doamne». Citind romanul, veţi observa că este mai degrabă o saga a reîntoarcerii celui căzut între tâlhari, (…) o saga a parcurgerii drumului invers de la Ierihon la Ierusalimul cel ceresc. Este o saga a reîntoarcerii fiului risipitor în casa tatălui. (…) Este o saga a eliberării omului sfâşiat de temeri prin mărturisire, prin cunoaştere“, a specificat Cătălin Jeckel, directorul Editurii DOXOLOGIA. A urmat o prezentare a prologului romanului, dar şi o incursiune printre paginile acestuia, unde cititorii vor regăsi inserţii de texte din literatura patristică şi filocalică.

Autoarea, Cătălina Dănilă, o prezenţă bine cunoscută în rândul publicului prezent la Biserica Talpalari, a accentuat faptul că romanul este inspirat şi din viaţa reală: „Am pornit de la faptul că aveam foarte mulţi tineri în jur care gândeau şi erau speriaţi de ideea de moarte, dar şi de la o experienţă personală. (…) Tineri de 20 şi ceva de ani au această obsesie pornită de la mici scăpări - de la o foarte mică problemă de sănătate ajung să cadă în deznădejde şi să spună: «Nu se mai poate! O să mor!»“. Având în vedere acest aspect, a urmat o discuţie liberă despre percepţia şi obsesia morţii la tineri, despre diferenţele dintre generaţii privind modul în care acestea se raportează la viaţă, la ziua de mâine, dar şi privind optimismul fiecăreia în parte.

În finalul evenimentului, publicul a avut ocazia să vină cu idei pentru un nou roman, pornind de la vorbele părintelui Constantin Sturzu, care a evidenţiat ideea de bază a colecţiei „Primele semne“: „Fiecare viaţă trăită în Hristos este o viaţă care merită povestită. (…) Acesta este şi principalul motiv pentru care citim cărţi ale vieţilor sfinţilor, ale unor părinţi contemporani, ale unor laici, Patericul, tot felul de cântări, de minuni, inclusiv romane, povestiri, mărturii… Pentru că văzând cum şi-a trăit celălalt relaţia cu Dumnezeu, cum a ajuns el la Dumnezeu, prin ce a trecut, te inspiră şi pe tine şi te ajută, te poate pune şi pe tine pe cale“. (Ioana Stoian)