Lege privind accesarea de către parohiile din Rusia a fondurilor guvernamentale destinate asistenței sociale
Dreptul organizațiilor religioase la ajutor financiar din partea statutului a fost introdus în modificările făcute de administrația prezidențială la proiectul de lege privind ajutorul de stat în sprijinul organizațiilor non-comerciale. După cum au anunțat membrii comisiei de profil din Duma de Stat a Federației Ruse, proiectul va intra în curând la o nouă audiere. Organizațiile religioase, anunță ziarul rusesc Vedomosti, vor primi, de asemenea, statutul de orientate social. După cum a declarat președintele comisiei din Dumă, Serghei Popov, comisia va analiza modificările pe 19 februarie, iar audierea proiectului se va face pe 26 februarie 2010.
În prima redacție a legii, organizațiilor religioase nu li se oferea nimic din ajutorul de stat destinat partidelor politice și corporațiilor de stat. Ulterior, datorită solicitărilor Bisericii Ortodoxe Ruse, proiectului i-au fost aduse modificări. Este vorba de unele scutiri de taxe și ajutoare pe care le primesc organizațiile non-comerciale, care sunt adresate acum și bisericilor. Ministerul dezvoltării economice a fost, de asemenea, de acord cu aceste modificări.
Funcționarul Dumei a mai spus că, inițial, organizațiile religioase nu au fost incluse în proiectul de lege fiindcă se considera că acestea ar putea înființa noi personalități juridice pentru a sustrage fonduri în vederea realizării unor proiecte, ceea ce ar fi denaturat esența Bisericii, care trebuie să se ocupe de asistență religioasă. Dar, în final, a învins părerea că organizațiile religioase trebuie stimulate în actele de caritate. Introducerea modificărilor a fost solicitată de Biserica Ortodoxă Rusă.
Parohiile Bisericii Ruse, după aprobarea acestor modificări vor putea pretinde, cu drept de prioritate, la banii pe care Guvernul îi alocă în vederea profilaxiei avorturilor și a susținerii tinerelor familii, a relatat ziarului Vedomosti domnul Serghei Markov, membrul comisiei din Dumă. Organizațiile religioase au și acum diferite scutiri de taxe și impozite, fiindcă nu plătesc impozitul pe avere și teren, au reducere la TVA și impozitul pe venit.¤ donațiile, de asemenea, nu sunt impozabile, a declarat Denis Șcekin, om de afaceri din Rusia. Includerea organizațiilor religioase în rândul celor orientate sociale se explică prin dorința de a facilita acestora accesul la banii bugetari, a mai adăugat domnul Șcekin.
Legea nu presupune oferirea, în mod automat, a scutirilor și facilităților pentru toate organizațiile religioase, subliniază consultantul juridic al Patriarhiei Moscovei, doamna Xenia Cernega, fiindcă se va face o triere. După spusele acesteia, în primul rând, solicitări vor face acele parohii care se ocupă de asistență socială, ajutând săracii și pe cei fără casă. (Traducere: diacon Eugeniu Rogoti)