Legea absurdă a “blasfemiei” face mucenici creştini în Pakistan

Religia în lume

Legea absurdă a “blasfemiei” face mucenici creştini în Pakistan

    • Legea absurdă a “blasfemiei” face mucenici creştini în Pakistan
      Creştini protestând faţă de uciderea politicianului creştin Shabaz Bhatti

      Creştini protestând faţă de uciderea politicianului creştin Shabaz Bhatti

    • Legea absurdă a “blasfemiei” face mucenici creştini în Pakistan
      Legea absurdă a “blasfemiei” face mucenici creştini în Pakistan

      Legea absurdă a “blasfemiei” face mucenici creştini în Pakistan

Legea faimoasă şi controversată “a blasfemiei” din Pakistan, care pedepseşte cu moartea pe cei ce fac afirmaţii nepotrivite despre Mahomed, poate ameninţa chiar copiii, mai ales pe cei creştini, care pot fi acuzaţi foarte uşor că au ofensat pe Mahomed sau pe Allah.

Astfel, o afirmaţie specific creştină precum: Cred întru Unul Dumnezeu în Trei Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, poate fi socotită blasfemie de această lege discrminatorie şi absurdă.

Conform cotidianului Christian Post (http://www.christianpost.com), copiii creştini din Pakistan sunt învăţaţi acasă să nu discute sub nici o formă despre nici un aspect religios la şcoală, pentru care ar putea foarte uşor fi învinuiţi de colegii lor musulmani. Din punctual de vedere al legii blasfenmiei, orice ofensă adusă profetului este pedepsită cu moartea, ceea ce face din populaţia creştină o ţintă pentru radicalii islamici şi o masă de posibili mucenici.

O tânără din Lahore, Pakistan, a declarat sub protecţia anonimatului că a fost de mai multe ori provocată să spună care este adevăratul Dumnezeu. “Pentru noi tăcerea este cea mai importantă astăzi” a spus ea.  

Creştinii sunt întrebaţi frecvent, mai ales în tribunale: “Ce crezi despre Coran? Ce crezi despre Mahomed?”. Iar răspunsul este de cele mai multe ori: “Ca şi creştin, citesc doar Biblia, nu pot citi arabă” spune tânăra din Lahore.

Legile pakistaneze afirmă că non-musulmanii sunt cetăţeni de mâna a doua “dhimmi”, care trebuie să stea în graniţe sociale înguste şi sunt deseori persecutaţi sau chiar ucişi, spune ea.

Unii părinţi nici măcar nu spun copiilor despre Iisus, căci sunt înfricoşaţi că aceştia vor merge la şcoală şi vor spune ceva nepotrivit. Copiii sunt pedepsiţi sau chiar biciuiţi dacă scriu sau pronunţă greşit numele lui Mahomed. O întreagă generaţie trăieşte în frică şi este învăţată să nu spună nimănui despre credinţa în Dumnezeu. Uneori agresiunea şi violenţa copiilor musulmani sunt trecute cu vederea de poliţia statului.

Condamnarea blasfemiei este prezentă în Secţiunea 295 C  a Codului penal pakistanez. Astfel, blasfemie este orice comentariu “nepotrivit” sau peiorativ la adresa lui Mahomed. Ea este pedepsită cu moartea sau cu închisoarea pe viaţă.  În mod curios, acuzatorii de blasfemie nu pot repeta cuvintele blasfeme, deoarece pot fi şi ei acuzaţi de blasfemie. Astfel, acuzatori mincinoşi, pot doar declara că cineva a rostit cuvinte nepotrivite despre Mahomed şi această declaraţie vagă înseamnă sfârşitul persoanei acuzate. Aceasta duce la o atmosferă de frică, panică, ascundere, mai ales în rândurile creştinilor.

O curte juridică din Pakistan a şocat lumea întreagă când a condamnat la moarte o creştină, Asia Noreen, mamă a cinci copii acuzând-o de vorbe nepotrivite despre Mahomed.  După această sentinţă, trei politicieni s-au exprimat împotriva legii blasfemiei. În scurt timp, doi dintre ei au fost ucişi, iar unul se ascunde de frică pentru viaţa sa.

Noreen este şi acum în închisoare, iar dacă ar fi eliberată, ar fi ucisă în scurt timp de facţiunile radicale islamice care pretend că fac dreptate în numele legii. Soţul şi copiii ei sunt ascunşi de frica morţii.

Conform lui Paul Marshall de la Hudson Institute’s Center for Religious Freedom, răzbunările personale din partea vecinilor şi duşmanilor transformă această lege într-o sursă a fărădelegii. Ahmadis, o sectă islamică, este cea care are cei mai mulţi condamnaţi la moarte. Dar există şi mulţi creştini în această situaţie.

Extremiştii islamici încurajaţi de legea blasfemiei au ucis doi creştini acuzaţi de blasfemie în 19 iulie 2010. Preotul Rashid Emmanuel, 32 de ani şi fratele său au fost împuşcaţi, chiar dacă poliţia a arătat faptul că acuzaţiile împotriva lor erau false. Deşi se aşteptau să fie exoneraţi, cei doi au fost ucişi chiar în custodia poliţiei, după ce au fost torturaţi.

 În ziua de 5 aprilie 2011, Arif Masih din Faisalabad a fost acuzat că rupea pagini din Coran de un vecin care râvnea la pământul său. Deşi blasfemia se pedepseşte cumoartea, există radicali islamici – vigilantes – care cu complicitatea poliţiei, au luat situaţia în propriile mâini şi ucid, chiar înainte de proces, pe cei acuzaţi.  În ultimele luni, doi oficiali guvernamentali au fost ucişi. Pe 4 ianuarie,  Salman Taseer, Guvernatorul Provinciei Punjab a fost ucis, iar pe 2 martie, parlamentarul creştin Shabaz Bhatti, care a fost ministru al minorităţilor, a fost asasinat la Islamabad.

Traducere şi adaptare: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.christianpost.com