Libia continuă persecuțiile asupra creștinilor iar ambasada din Egipt își închide ușile
Represiunile libienilor împotriva copților continuă de vreme ce încă patru egipteni au fost arestați pentru că erau de religie creștină.
Uniunea Tineretului Maspero (UTM) a confirmat că patru egipteni copți au fost reținuți vineri, 15 martie, la vamă în orașul libian Misrata. UTM afirmă că aceștia au fost reținuți pentru că erau creștini.
Beshoy Tamri, membru UTM, a declarat că guvernul egiptean trebuie să facă mai multe eforturi pentru a proteja drepturile cetățenilor de peste granițe. „Credem că dacă guvernul ar fi luat mai în serios sarcina de a proteja oamenii de acolo, ar fi trimis nişte avocaţi să îi ajute”, a declarat Tamri. „Adevărul este că ţara noastră nu îi respectă pe egiptenii ce locuiesc în străinătate.”
Între timp, ambasada Libiei din Cairo, a anunţat suspendarea tuturor serviciilor sale pe termen nelimitat însă nu a oferit nicio justificaţie pentru aceasta.
„Ca răspuns în faţa acestor arestări, Papa Tawadros al II-lea s-a întâlnit vineri cu membrii unor mișcări copte”, a declarat membrul biroului politic UTM, Mina Magdi El-Qess. Acesta a adăugat că papa se află în contact cu Ministrul Afacerilor Externe Mohamed Kamel Amr, şi depune toate eforturile posibile pentru eliberarea celor patru deţinuţi.
Frontului Salvării Naționale (FSN), cel mai mare bloc de opoziție din Egipt, a criticat acest arest precum și incidente similare de asalt asupra egiptenilor din Libia. Într-o declarație publicată sâmbătă, FSN declara că este îngrijorat în privința atacurilor asupra copților și a lăcașurilor de cult creștine.
„De asemenea egiptenii sunt deportaţi din Libia într-o manieră umilitoare, departe de standardele umane și fără demersurile legale corespunzătoare care asigură drepturile muncitorilor egipteni.”
Declarația spunea că FSN este dornic să păstreze relațiile istorice cu Libia și a cerut autorităților să ia atitudine și să apere drepturile muncitorilor egipteni de acolo.
FSN susține că este surprins și dezgustat de răspunsul întârziat al autorităților egiptene cu privire la acest eveniment și că guvernul se comportă într-o manieră asemănătoare regimului Mubarak, făcând referire la promptitudinea reacției prezidențiale în trimiterea unor delegați pentru a negocia eliberarea membrilor Frăției Musulmane din Emiratele Arabe Unite pe când egiptenii din Libia au fost ignorați.
FSN a mai declarat că astfel de acțiuni demonstrează faptul că pledoaria guvernului de a apăra interesele egiptenilor din străinătate este doar o sintagmă lipsită de conținut. „Regimul este interesat doar de întărirea puterii şi munca pentru Frăţia Musulmană aflată la putere.” adaugă membrii FSN.
„FSN confirmă că nu va ezita să apere interesele cetățenilor egipteni prin orice mijloace,” conchid aceștia.
De când revoluția libiană l-a înlăturat pe fostul său lider Muammar Gaddafi, țara a fost martora unei creșteri a violenței sectelor. În ultimele șase luni atacurile asupra bisericilor creștine precum și torturile, deportările, arestările și crimele asupra creștinilor au crescut în număr.