Limitarea vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură a fost eliminată de către Comisia pentru cultură

Social

Limitarea vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură a fost eliminată de către Comisia pentru cultură

    • Limitarea vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură a fost eliminată de către Comisia pentru cultură
      Limitarea vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură a fost eliminată de către Comisia pentru cultură

      Limitarea vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură a fost eliminată de către Comisia pentru cultură

Marți, la invitația lui Florin-Alexandru Alexe, președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național a participat la ședința Comisiei în cadrul căreia au avut loc dezbaterile referitoare la Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei nr. 68/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură.

 

La dezbatere au mai luat parte și Mihaela Kaitor, secretar general şi Ani Hurduc, şef serviciu legislativ, din partea Ministerului Culturii, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice de cultură, printre care și Ion Caramitru, directorul Teatrului Național "Ion Luca Caragiale" din București și preşedintele UNITER, George Mihaiţă, directorul Teatrulul de Comedie, Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de revistă "Constantin Tănase", Ioan Onisei, consilier UNITER, și Cristian Papagheorghiu, directorul Direcţiei pentru cultură, Primăria Municipiului Bucureşti.

În cadrul dezbaterii, Gigel Știrbu a făcut un apel la o bună colaborare între instituțiile de cultură, pentru a se asigura funcționalitatea optimă a întregului sistem.

"Aduc în discuţie apelul făcut de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, un apel pentru promovarea competenţei în managementul instituţiilor publice, un apel semnat de foarte mulţi oameni din domeniul cultural. Dacă există colaborare din partea tuturor părţilor, lucrurile pot să conducă la funcţionarea unui sistem foarte important pentru tot ceea ce înseamnă spaţiul românesc".

Referindu-se la problema vârstei de pensionare a managerilor instituţiilor de cultură, Știrbu a precizat că atâta timp cât managerii acestor instituții își pot îndeplini funcțiile într-un mod corespunzător, este de părere că lucrurile nu trebuiesc schimbate.

"Nu cred că atingerea unui prag de vârstă poate conduce la imposibilitatea de a exercita un mandat de manager, indiferent în ce instituţie activezi. Pot să dau multe exemple, în sistemul sanitar sunt foarte mulţi profesori doctori care au un grad de competitivitate la o vârstă, aproape de pensionare. Legea nu trebuie să să strice un sistem care funcţionează, legea trebuie să facă în aşa fel încât să pună ordine într-un sistem care nu funcţionează. Iar atunci când lucrurile merg, destul de bine, mi se pare anormal să intervenim şi să le schimbăm".

Referindu-se la aceeași problematică, Ion Caramitru a spus că nicăieri în lume nu există o limitare de vârstă pentru această categorie de personal.

"Am luat cu surpriză contact cu realitatea şi la cererea colegilor mei din domeniu v-am adresat dorinţa de a putea discuta asupra acestei ordonanţe, care impune pe de o parte o limită de vârstă pentru manager. Argumentele noastre sunt împotrivă şi toată experienţa instituţiilor de cultură majore şi din România, şi din alte ţări arată că acest lucru nu este folosit nicăieri în lume".

Prezent la dezbatere, Mădălin Voicu, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a felicitat decizia Comisiei de a elimina limitarea de vârstă a managerilor instituțiilor de cultură.

"Cultura, în sine, înseamnă oglinda unei naţiuni. Nici o ţară, nici o naţiune, nici un popor, nu a rezistat în timp fără cultură. Mă bucur că ministrul culturii şi primul-ministru au înţeles că aceste lucruri sunt importante, cultura aparţine tuturor. Românii au calităţi formidabile, iar cultura este unul dintre domeniile în care ne-am arătat capacitatea şi calitatea. Mă bucur aşadar să ne întoarcem la normalitate".

În finalul dezbaterii, toate părțile prezente au fost de acord că este necesară modificarea unor articole din cuprinsul OUG 68/2013.