100 de morminte evreiești profanate în Letonia

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

Persoane necunoscute au profanat 100 de morminte aflate în cimitirul evreiesc din Riga.

Persoane necunoscute au profanat 100 de morminte aflate în cimitirul evreiesc din Riga, însemnându-le cu svastici, simbolul naziștilor germani, a anunțat miercuri, 8 decembrie 2010, poliția letonă.

"Am identificat aproximativ 100 de morminte cu svastici pictate cu vopsea albă", a declarat pentru AFP Ieva Reksna, purtător de cuvânt al Poliției Naționale.

Custodele acestui cimitir evreiesc, unic în capitala letonă, a descoperit urmările profanării în dimineața de miercuri, 8 decembrie 2010. Responsabilii Consiliului Municipal au vizitat imediat locul faptei, iar primarul Riga, Nils Usakovs, aflat în vizită în Rusia, a condamnat profanarea, prin intermediul unui comunicat.

Cimitirul a mai fost profanat și în anul 2003. Autorii actului de vandalism de la acea dată fiind 5 minori, care au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 luni și 3 ani de închisoare.

Aproximativ 85.000 de evrei locuiau în Letonia, înainte de cel de-al doilea război mondial. 70.000 dintre ei au pierit în timpul ocupației, uciși de către naziștii germani din țară, de multe ori cu asistență din partea miliției letone sau au fost exterminați în lagărele de concentrare din Europa ocupată.

Comunitatea evreiască din Letonia numără în prezent aproape 10.000 de persoane, în această țară cu o populație totală de 2,2 milioane.

Citește alte articole despre: mormânt, svastică, evreu, profanare

Ultimele din categorie