100 de vase vechi de 3.500 de ani, folosite pentru ceremonii păgâne, descoperite intacte în Israel

8 Iunie 2010 16:33 Religia în lume

100 de vase vechi de 3.500 de ani, folosite pentru ceremoniile păgâne, au fost descoperite intacte în partea de nord a Israelului.

100 de vase vechi de 3.500 de ani, folosite pentru ceremoniile păgâne, au fost descoperite intacte în partea de nord a Israelului, a anunțat ieri, 7 iunie 2010, o echipă de arheologi.

Această descoperire, prin vechimea și starea bună a pieselor, este "extrem de rară", a explicat Edwin van den Brink și Uzi Ad, responsabili cu săpăturile care au durat două săptămâni, într-o suprafață acoperită natural cu un strat pietrificat, din Tel Qashish, lângă Haifa.

"Nu am descoperit niciodată astfel de obiecte, datând de 3500 ani, și este extraordinar să le vedem într-o astfel de stare de conservare", au spus ei.

Printre elementele descoperite se numără și un vas pentru ars tămâie și o ceașcă ornată cu formele unei femei, ce ar fi putut fi folosite pentru rugăciuni închinate unei zeități.

Obiectele, fabricate la Micene, în Grecia de astăzi, dovedesc, potrivit arheologilor, existența unor legături comerciale între cele două regiuni.

"În acea perioadă exista pericolul invaziei militare, și teoria noastră este că preoții au ascuns obiectele utilizate în temple, de teamă că vor fi distruse", a declarat pentru AFP Van den Brink.

"O așezare pe un deal din apropiere, datând din aceeași perioadă, a fost distrusă si ea și îngropată, așa că ar fi putut exista un război aici", a mai spus el.

Tel Qashish, sau Tell al-Qassis, în limba arabă, este un oraș situat în apropierea muntelui Biblic Carmel, pe înălțimile din Haifa. Potrivit Vechiului Testament, Tell Al-Qassis este aproape de locul unde profetul Ilie i-a ucis pe cei 450 de profeți ai zeului păgân Baal. (KSLCatalin)

Citește alte articole despre: arheologie, descoperire, păgân, arheolog, Baal, Ilie, profet, zeu

Ultimele din categorie