100 de Zile de Pace pentru Jocurile Olimpice din 2012

7 Octombrie 2011 22:42 Religia în lume

Arhiepiscopul de Westminster, întâistătătorul Bisericii Romano-Catolice din Anglia, a cerut şcolilor catolice să se pregătescă pentru “100 de zile de pace” în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra.

Chemarea a fost făcută de la Catedrala Westminster din Londra, în ziua de 7 octombrie 2011, în timpul Liturghiei la care participau 1400 de copii din 485 de şcoli din Dioceza catolică de Westminster, Southwark şi Brentwood.

Cele 100 de zile de pace au la bază Armistiţiul Sacru din timpul vechilor Jocuri Olimpice greceşti, care facilitau competitorilor să ajungă în Olimpia fără să fie atacaţi când treceau prin cetăţi inamice.

Aceste 100 de zile de pace vor începe pe 8 iunie 2012 (50 de zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice) până pe 28 octombrie 2012 (50 de zile după ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice).

Circa 200 000 de copii din şcolile catolice din jurul Londrei sunt încurajaţi astfel să se pregătească pentru cele 100 de zile în acelaşi fel în care se pregătesc atleţii – prin antrenarea în virtuţile clasice, care vor ajuta oricui să primească şi să promoveze pacea.  

Virtuţile clasice care îşi au rădăcinile în Aristotel şi în tradiţia creştină sunt:

- prudenţa, care permite oamenilor să judece corect ceea ce este drept şi ceea ce este greşit în orice situaţie

- curajul, care dă putere oamenilor să biruie frica şi să rămână nemişcaţi în voinţă în faţa obstacolelor.

- moderaţie, care fereşte oamenii de excese în dorinţele lor trupeşti. Aceasta cere echilibrarea acestor bunuri în mod legitim împotriva unei dorinţe dezordonate pentru ele.

- dreptate, care este determinarea permanentă de a da fiecăruia ceea ce i se cuvine în mod drept.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.ekklesia.co.uk

 

Ultimele din categorie