74% dintre evreii israelieni se declară în favoarea recunoașterii Israelului ca stat evreu

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

Aproape trei din patru israelieni evrei (74%) sprijină pretenția primului-ministru Benjamin Netanyahu, de recunoaștere a Israelului de către palestinieni, ca "stat al poporului evreu".

Aproape trei din patru israelieni evrei (74%) sprijină pretenția primului-ministru Benjamin Netanyahu, de recunoaștere a Israelului de către palestinieni, ca "stat al poporului evreu", conform unui sondaj publicat joi, 28 octombrie 2010.

Persoanele interogate în cursul sondajului, publicat de cotidianul Yediot Aharonot, sunt totuși divizate în privința evacuării așezărilor izolate evreiești din Cisiordania ocupată, ca parte a unui acord de pace.

Spre deosebire de majoritatea evreilor, minoritatea arabă, care reprezintă aproximativ 20% din populație, respinge recunoașterea caracterului evreiesc al Israelului, în proporție de 80%, mai arată sondajul.

În plus, 72% dintre respondenți doresc continuarea negocierilor de pace cu palestinienii, începute în 2 septembrie, dar numai 35% speră în succesul acestora.

Toți israelienii consideră, de asemenea, într-o majoritate clară (73%), că în cazul acordului de pace, Autoritatea Palestiniană nu va respecta angajamentele, din cauza provocării Hamas și a altor mișcări islamiste radicale.

În orice caz – se arată într-o scrisoare AFP - pacea cu palestinienii nu este o prioritate pentru evreii israelieni, potrivit sondajului: buna guvernare se află în topul preocupărilor acestora (25%), urmată de reducere inegalităților sociale (20%) și de pace (20%).

Acest studiu a fost realizat de Institutul pentru Democrație al Universității din Tel Aviv, pe un eșantion reprezentativ de 600 de persoane din populația adultă a Israelului, cu o marjă de eroare de 4,5%.

Citește alte articole despre: Israel, stat, evreu, sondaj

Ultimele din categorie