Acord între SUA și Irak, privind recuperarea arhivelor evreiești

19 Mai 2010 16:00 Religia în lume

Irakul va putea prelua registrele comunității evreiești, și milioane de alte documente care au fost transferate în SUA în urma invaziei din anul 2003.

Irakul va putea prelua registrele comunității evreiești, și milioane de alte documente care au fost transferate în SUA în urma invaziei din anul 2003, a declarat joi la Bagdad, ministrul adjunct al culturii, Taher Hamoud.

"Am ajuns la un acord, după negocieri cu Departamentul de Stat și Pentagonul, privind repatrierea arhivelor evreiești și a milioane de documente care fuseseră preluate după evenimentele din 2003", a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă, la întoarcerea sa din Statele Unite.

"Documentele au fost împărțite între Hoover Institution (Universitatea din Stanford), Departamentul de Stat și Arhivele Naționale, și am negociat cu aceștia pentru a dezvolta un mecanism de returnare“ a mai spus el, dar nu a precizat o dată clară.

Potrivit acestuia, 48.000 de containere, pline cu milioane de înregistrări și arhive ale evreilor au fost transportate în Statele Unite.

"Arhivele evreiești sunt foarte importante, deoarece reprezintă o parte esențială a culturii noastre și evidențiază viața acestei comunități în Irak", a continuat el.

Nu mai sunt în prezent foarte mulți evrei în această țară, unde aceștia trăiesc de peste 2000 de ani. Aproape toți au participat la crearea Israelului. În 1951, 120.000 de evrei, reprezentând 96% din comunitatea din Irak, au emigrat în Israel. Ceilalți au plecat după invazia din 2003. (KSLCatalin)

 

Citește alte articole despre: înregistrare, arhivă, document

Ultimele din categorie