Atacurile împotriva bisericilor creștine din Indonezia au crescut

27 Iulie 2010 14:25 Religia în lume

Apărătorii drepturilor omului în Indonezia au cerut puterii să acționeze ferm împotriva recrudescenței atacurilor contra lăcașurilor creștine de cult, din ultimii doi ani.
 

Apărătorii drepturilor omului în Indonezia au cerut puterii să acționeze ferm împotriva recrudescenței atacurilor contra lăcașurilor creștine de cult, din ultimii doi ani.

"Grupuri violente de orientare anticeștină" au încălcat libertățile religioase de 28 de ori de la începutul anului, în timp ce 17 cazuri fuseseră raportate în 2008 și 18 în 2009, a indicat institutul Setara pentru democrație și pace, într-un raport. Aceste violențe, comise adesea de organizații radicale musulmane, au dus la distrugerea, parțială sau totală, sau la închiderea mai multor biserici, a declarat institutul reunit în Jakarta. "Astfel de incidente încalcă legea și drepturile omului. Președintele și guvernul au fost foarte tăcuți în ce privește acest subiect și nu le garantează securitatea cetățenilor în cauză", a afirmat cu regret Bonar Tigor Naipospos, director adjunct al Setar. "Nu putem permite ca astfel de acte să continue, pacea fiind amenințată în această țară", a adăugat el. Constituția Indoneziei, țara cea mai populată din lumea musulmană, cu aproape 90% din populație pretinsă islamistă, garantează libertatea cultului. Valul de incidente a făcut să crească numărul creștinilor "speriați“, a mărturisit Parasian Hutasoit, purtătorul de cuvânt al unei biserici protestante constrânsă să se închidă, din cauza unui grup militant musulman din Bekasi, o suburbie a Jakartei. Parlamentarii au declarat recent că guvernul interzice Frontul Apărătorii Islamului (FPI), o miliție radicală cunoscută pentru operațiunile sale dure in "restabilirea ordinii morale" și in lupta împotriva "creștinismului". Indonezia, unde marea majoritate practică o formă moderată a Islamului, a fost scena unor violențe grave inter-religioase la începutul anilor 2000, în special în Moluccas și Sulawesi (Celebes), unde mai multe mii de oameni au fost uciși.

 

Citește alte articole despre: creștin, musulman, atac, violență

Ultimele din categorie