Banii Vaticanului rămân sub sechestru

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

Vaticanul s-a declarat "uimit" de decizia luată miercuri, 20 octombrie 2010, în urma unei hotărâri judecătorești, de a menține blocate cele 23 de milioane de euro ce aparțin Băncii Vaticanului.

Vaticanul s-a declarat "uimit" de decizia luată miercuri, 20 octombrie 2010, în urma unei hotărâri judecătorești, de a menține blocate cele 23 de milioane de euro ce aparțin Băncii Vaticanului, IOR, ancheta justiției italiene pe această temă continuând.

"Informația conform căreia(...) instanța a confirmat (...) punerea sub sechestru, a fost întâmpinată cu stupefacție. Considerăm că este o problemă de ordin formal. Funcționarii IOR cred că pot clarifica rapid această problemă, cu autoritățile competente", se arată într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Aproximativ cu o lună în urmă, justiția italiană a anunțat deschiderea unei anchete împotriva lui Ettore Gotti Tedeschi și Paolo Cipriani, respectiv, președinte și director general al Institutului de Lucrări Religioase (IOR), Banca Vaticanului, și punerea sub sechestru a 23 de milioane de euro, ale instituției.

Cei doi bărbați, care asigură că sunt total nevinovați, sunt suspectați că nu ar fi respectat legislația referitoare la spălarea banilor, din 2007. Chiar dacă aceștia nu ar fi puși sub acuzare de spălare de bani, atunci li se reproșează omisiuni în procesul unor rulaje de fonduri, cu un total de 23 de milioane euro.

Justiția italiană a decis, de asemenea, să ia în considerare două alte tranzacții suspecte ale IOR, cu un total de 900.000 euro, a declarat miercuri presa italiană.

Banca Vaticanului a suportat de-a lungul istoriei sale mai multe scandaluri, cel mai mare fiind în 1982, odată cu prăbușirea băncii Ambrosiano. Această unitate, în care IOR a fost acționar majoritar, și-a depus falimentul, lăsând o gaură de 1,4 miliarde euro.

Citește alte articole despre: bani, Vatican, anchetă, sechestru

Ultimele din categorie