Biserica Caldeeană Catolică își va alege patriarhul în luna ianuarie

24 Decembrie 2012 16:07 Religia în lume

Papa Benedict al XVI-lea a convocat sinodul episcopilor Bisericii Caldeene Catolice pentru luna ianuarie, 2013.

Scopul sinodului va fi de a alege un succesor pentru Sanctitatea Sa Emmanuel Delly al III-lea, Patriarhul caldeean de Babilon, a cărui abdicare a fost acceptată recent de către Suveranul Pontif.

Biserica Caldeeană este cel mai mare grup de creștini din Irak, constituit din opt dioceze, 100 de parohii și aproximativ 500 000 de credincioși. În timpul războiului şi a instabilităţii ulterioare, creştinii din Irak au fost ţintele unei frecvente persecuţii violente inclusiv atacurilor cu bombe, crimelor şi răpirilor. Acestea au dus la un val de emigrări ce au generat o uriaşă diasporă a creştinilor irakieni.

Biserica Caldeeană are şi alte dioceze şi eparhii în ţări precum Iran, Turcia, Siria, Liban, Egipt, Australia, Canada, Statele Unite ale Americii şi în Europa. Se estimează că populaţia caldeeană este în număr de jumătate de milion de persoane în toată lumea.

Patriarhul Emmanuel Delly al III-lea, în vârstă de 85 de ani, a fost ales patriarh al Bisericii Caldeene în data de 3 decembrie 2003, fiind succesorul Patriarhului Raphael Bidawid I. Acesta a fost numit episcop cardinal de către Papa Benedict al VI-lea pe 24 noiembrie 2007. Cu acest prilej, Papa Benedict a arătat afecţiunea şi apropierea spirituală, pe care o are faţă de creştinii din Irak.

Ultimele din categorie