Cairo: un an de la masacrul de la Maspero

10 Octombrie 2012 19:55 Religia în lume

Mii de protestatari creştini din Egipt au mărşăluit marţi prin capitala Cairo, pentru a comemora un an de la masacrul creştinilor, în care 30 de creştini copţi au fost ucişi în timpul unei manifestaţii înecată în sânge de către forţele de securitate.

Demonstranţii au purtat postere cu cei ucişi în timpul violenţelor prin principalele bulevarde din Cairo până la Maspero, acolo unde au murit majoritatea victimelor. Alţii au purtat steaguri arătând angajamentul lor patriotic faţă de Egipt  şi dorinţa lor de armonie şi de convieţuire paşnică.

Alţii au scandat împotriva Mareşalului Hussein Tantawi, militarul care a ordonat înecarea în sânge a manifestaţiei. Creştinii au strigat: „Ori primim dreptate, ori murim împreună cu ei”.

Marşul a fost organizat de către Sindicatul tinerilor de la Maspero, un grup de activişti creştini copţi.

Cererea creştinilor a fost ca cei vinovaţi de crime să fie aduşi în faţa justiţiei.

În 9 octombrie 2011, mii de demonstanţi au mărşăluit de la Shubra până la Maspero pentru a denunţa incendierea unei biserici creştine într-o provincie sudică numită Aswan.
Armata a reacţionat violent faţă de demonstranţi, deschizând focul şi accelerând maşinilor blindate în mulţime, provocând moartea a 30 de oameni.

Ultimele din categorie