COMUNICAT DE PRESĂ - Iaşi: Liturghie de mulţumire la încheierea pontificatului

Religia în lume

COMUNICAT DE PRESĂ - Iaşi: Liturghie de mulţumire la încheierea pontificatului

    • COMUNICAT DE PRESĂ  - Iaşi: Liturghie de mulţumire la încheierea pontificatului
      COMUNICAT DE PRESĂ - Iaşi: Liturghie de mulţumire la încheierea pontificatului

      COMUNICAT DE PRESĂ - Iaşi: Liturghie de mulţumire la încheierea pontificatului

În ultima zi de pontificat a papei Benedict al XVI-lea, joi, 28 februarie (ora 18.00), în catedrala romano-catolică din Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel va prezida o Liturghie de mulţumire pentru darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat în Biserică în cei opt ani de pontificat ai Sfântului Părinte.

 

La ora 20.00 (ora Italiei), 28 februarie, papa Benedict al XVI-lea încetează de a fi suveran pontif. La ora 17.30 va pleca la Castelgandolfo şi apoi, când se va termina de renovat mănăstirea din cetatea Vaticanului, se va retrage aici pentru rugăciune şi meditaţie. "Şi în viitor vreau să slujesc sfânta Biserică a lui Dumnezeu din toată inima, printr-o viaţă dedicată rugăciunii", a spus papa.

La Liturghia din catedrala din Iaşi Preasfinţitul Petru Gherghel va aminti momente importante ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea.

În cei aproape opt ani de pontificat, Benedict al XVI lea a făcut 24 călătorii apostolice în afara Italiei (21 de ţări l-au avut ca oaspete) şi 30 de vizite apostolice în Italia.

Tutelarea vieţii, apărarea familiei, libertatea educativă sunt teme care - împreună cu pacea, apărarea celor ultimi, libertatea religioasă - străbat predicile, discursurile şi documentele sale.

A publicat trei enciclice (Deus caritas est, despre iubirea creştină: 25 decembrie 2005; Spe salvi, despre speranţa creştină: 2 noiembrie 2007 şi Caritas in veritate: 29 iunie 2009, despre dezvoltarea integrală), precum şi texte personale, între care cartea interviu Lumina lumii şi trilogia despre Isus din Nazaret (2007-2012).

Benedict al XVI-lea a avut o deschidere specială faţă de mijloacele de comunicare. A acordat interviuri la diferite posturi de radio, a vorbit în direct la Radio Vatican, a trimis sms-uri tinerilor de la Zilele Mondiale ale Tineretului, a răspuns la întrebări în direct la televiziune. A încurajat mediile catolice, în general, să ducă evanghelia pe Internet. În decembrie 2012, papa a intrat pe Twitter, unde contul său în 9 limbi - de la latină la engleză - adună peste 2,5 milioane de persoane.

S-a angajat în munca ecumenică şi în dialogul interreligios. A cerut în repetate rânduri liderilor lumii încetarea persecuţiilor anticreştine.

Printre cele peste 200 de canonizări şi beatificări aprobate se numără şi cea a ep. Constantin-Ignaţiu Bogdánffy de la Oradea (30 octombrie 2010). În cele cinci consistorii ţinute a creat 85 de cardinali, printre care şi PS Lucian Mureşan din România.

Papa a făcut tot ce a putut pentru a pune capăt conflictelor din diferitele zone: prin rugăciune, prin iniţiative diplomatice, prin trimiterea de ajutoare materiale, dar şi prin apeluri la pace, în special pentru Irak, Siria, Ţara Sfântă, Congo, Mali.

Benedict al XVI-lea a intervenit şi în apărarea familiei, fondată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, pentru a nu vorbi de intervenţiile sale care au pus accentul pe locul central al familiei în viaţa Bisericii şi a societăţii.

"Lăudat să fie Isus Cristos! Adresez un salut cordial credincioşilor de limba română" - au fost cuvintele rostite în limba română la ultima audienţă generală miercuri, 27 februarie.

Păstor umil, blând, dar ferm în iubirea faţă de Biserică, Benedict al XVI-lea a condus cu adevărat barca lui Petru în ape calme, ca şi în timp de furtună, spre portul sigur al credinţei în Isus Cristos.

În urma retragerii lui Benedict al XVI-lea din pontificat, începând cu ora 21.00, începe perioada scaunului vacant (sede vacante), până la alegerea noului papă.

Va fi convocat conclavul cardinalilor. În zilele următoare cardinalii care nu au împlinit 80 de ani se vor reuni în Capela Sixtină pentru a desemna pe cel de-al 266-lea suveran pontif. În timpul sede vacante credincioşii sunt invitaţi să se roage lui Dumnezeu pentru alegerea noului papă.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar