Comunitatea evreiască de la Chișinău este nemulțumită

Religia în lume

Comunitatea evreiască de la Chișinău este nemulțumită

    • Comunitatea evreiască de la Chișinău este nemulțumită
      Comunitatea evreiască de la Chișinău este nemulțumită

      Comunitatea evreiască de la Chișinău este nemulțumită

Comunitatea evreiască din Moldova cere de la autoritățile municipale ale Chișinăului să-și revizuiască decizia în privința amplasării în aceeași clădire a muzeelor Holocaustului și al ocupației sovietice.

Comunitatea evreiască din Moldova cere de la autoritățile municipale ale Chișinăului să-și revizuiască decizia în privința amplasării în aceeași clădire a muzeelor Holocaustului și al ocupației sovietice.Miercuri, 1 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, copreședintele Comunității, Alexandr Bilinkis, a dat citire unei declarații în acest sens, pe care organizația intenționează să o transmită conducerii capitalei în calitate de document oficial.În declarație este exprimat dezacordul față de intenția de a amplasa cele două muzee sub același acoperiș – în incinta

Asociației foștilor deportați și represaților politici de pe strada Kogălniceanu, 52. Membrii organizației consideră că prin aceasta se confundă două fapte istorice diferite.„Considerăm că nu este posibil să se facă o paralelă între regimul fascist mizantrop și orânduirea obștească căreia astăzi încearcă să i se incrimineze aceeași vină pentru represiuni față de propriul popor", se arată în declarație. Bilinkis consideră că noțiunea de „ocupație sovietică" este una destul de controversată.„Legile care limitează drepturile evreilor au fost adoptate în România încă în anul 1938. Iar faptul că Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică a oferit posibilitate pentru sute de mii de evrei să se evacueze și să se salveze", a spus el, amintind că din anul 1940 pînă în primii ani postbelici au fost deportați peste 4 mii de evrei sau circa 10% din numărul total al persoanelor deportate din Moldova. Alexandr Pincevski, alt copreședinte al Comunității evreiești, a presupus că această problemă este folosită în interese politice în campania preelectorală.„Nu vrem să fim un instrument în această luptă", a subliniat el și a îndemnat societatea să nu lege declarația Comunității evreiești de nici un fel de alte declarații și comentarii în această privință. În opinia sa, autoritățile municipale trebuiau să se consulte cu reprezentanții organizațiilor evreiești înainte de a decide să amplaseze cele două muzee în incinta unei singure clădiri. El și-a exprimat regretul de faptul că decizia a fost luată spontan.Aveți ocazia să priviți aici video rubrica și filmul : Diavolul este politic corect.