Creştinii în Irak la 10 ani de la căderea lui Saddam

26 Februarie 2013 12:43 Religia în lume

Portalul creştin persecution.org a publicat recent un interviu al Arhiepiscopului Nona din partea Arhiepiscopiei Caldeene de Mosul despre situaţia creştinilor din acestă ţară în ultimul deceniu.

Publicăm câteva dintre afirmaţiile ierarhului, care pot să ne edifice asupra unui dezastru umanitar şi genocid creştin care s-a realizat sistematic în Irak.
"După 2003, un islam radical şi fundamentalist a răsărit în Irak. Şi este aproape imposibil de eradicat. Problema este islamizarea societăţii şi radicalizarea ei. Acest lucru este rezultatul grupărilor fundamentaliste şi a politicii care exploatează religia pentru a-şi atinge scopurile. Conform unui sondaj, în 1987 existau 1,4 milioane de creştini în Irak, iar acum datorită persecuţiei acute au mai rămas doar 400 000. Peste 60% dintre creştini au fost alungaţi, ucişi, sau au fugit pur şi simplu din calea morţii.
Islamul irakian nu a fost întotdeauna fundamentalist, însă o dată cu războiul s-a radicalizat. Frica este elementul major al islamizării. Cu cât creşte frica, cu atât creşte şi fundamentalismul.

Ultimele din categorie