Declarația comună a celor doi lideri creștini

26 Mai 2014 11:23 Religia în lume

La această întâlnire din Ierusalim, liderii Bisericilor Romano-catolice și Ortodoxe au semnat o declarație comună prin care și-au întărit angajamentul de a căuta unitatea între cele două Biserici.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Papa Francisc au reactualizat evenimentul de acum 50 de ani, continuând moștenirea predecesorilor lor, Papa Paul al IV-lea și Patriarhul Ecumenic Atenagora. În 1964, acești lideri ai Bisericii au rupt o tăcere veche de secole și au deschis drumul către dialog.

La această întâlnire din Ierusalim, liderii Bisericilor Romano-catolice și Ortodoxe au semnat o declarație comună prin care și-au întărit angajamentul de a căuta unitatea între cele două Biserici. Mai mult decât atât, și-au exprimat îngrijorarea profundă pentru situația creștinilor din Orientul Mijlociu și pentru dreptul fundamental al acestora de a rămâne cetățeni cu drepturi ai țării lor natale: Suntem convinși că nu armele, ci dialogul, iertarea și împăcarea sunt singurele mijloace posibile de a dobândi pacea.

Papa și Patriarhul Ecumenic au reafirmat de asemenea responsabilitatea și obligația de a nutri un simț al smereniei și al moderației astfel încât toți să simtă nevoia de a respecta creația și de a o păzi cu grijă: Împreună, ne luăm angajamentul de a conștientiza lumea față de gestionarea creației; facem apel către toți oamenii binevoitori de a găsi căi de a trăi mai puțin risipitoare și mai cumpătate, manifestând mai puțină lăcomie și mai multă generozitate pentru ocrotirea lumii lui Dumnezeu și pentru beneficiul poporului Său.

În final, cei doi ierarhi au subliniat importanța înțelegerii religioase și a dialogului: Invităm toți creștinii să promoveze un dialog autentic cu Iudaismul, Islamismul și alte tradiții religioase. Indiferența și ignoranța comună nu pot conduce decât la neînțelegere și din păcate chiar la conflict.

Ultimele din categorie