Europenii recunosc valorile creștine, dar doresc Biserici responsabile

Religia în lume

Europenii recunosc valorile creștine, dar doresc Biserici responsabile

    • Europenii recunosc valorile creștine, dar doresc Biserici responsabile
      Europenii recunosc valorile creștine, dar doresc Biserici responsabile

      Europenii recunosc valorile creștine, dar doresc Biserici responsabile

Aproape două treimi dintre europeni cred că “valorile creștine” sunt relevante în viața contemporană, și sunt gata să recunoască eforturile Bisericii de a promova aceste valori, arată un studiu publicat de cotidianul La Croix – scrie Jonathan Luxmoore.
Deși două treimi dintre europeni cred că creștinismul este actual, nu este cazul pentru cealaltă treime. Creștinătatea este un element marcant pentru cultura vechiului continent, dar în multe cazuri nu mai are exclusivitatea, comentează cotidianul catolic.
In studiul amintit, realizat în martie de Institutul Francez pentru Opinie public (IFOP) în Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania, 57% dintre respondenți au declarat că ei cred că creștinii sunt “suficient de vizibili” în societate. De asemenea, 28 % dintre ei au răspuns: creștinii nu sunt destul de vizibili, iar 15 % că sunt prea vizibili.
Deși 61 % dintre europenii chestionați au spus că mesajele și valorile creștinătății rămân actuale, numai italienii cred că bisericile fac un lucru bun în comunicarea cu oamenii și în special cu tinerii, în comparație cu un procentaj de 74-80% dintre britanici, francezi, germani și spanioli care cred contrariul.
48% dintre europeni acordă un rol cheie valorilor creștine care promovează “dialogul cu diferite culture și religii” și “solidaritatea cu cei sărmani”, și doar 3-13% cred că aceste valori sunt importante în bioetică și respect pentru viață.
În același timp, mai mult de 80% dintre respondenți au afirmat că prioritățile Bisericii creștine pentru secolul al 21-lea trebuie să fie lucrarea pentru pacea lumii și combaterea sărăciei, iar o treime dintre ei cred că Biserica trebuie să fie accesibilă doar în momentele cheie ale vieții, în timp ce o cincime cred că prioritățile ei ar trebui să includă “aducerea mesajului lui Hristos”.
Cotidianul “La Criox” afirmă că “ancora creștinătății este prea puternic înfiptă în pământul European pentru a fi zguduită de evenimente curente”, notând diferențele acute dintre atitudinea pozitivă a italienilor și criticismul francez.