În Franța, a fost publicat un ghid pentru protejarea minorilor în fața derivelor sectare

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

Misiunea interministerială de vigilență și luptă împotriva sectarismul a publicat joi, 14 octombrie 2010, un "ghid de protejare a minorilor împotriva derivelor sectare".

Misiunea interministerială de vigilență și luptă împotriva sectarismul (Miviludes) a publicat joi, 14 octombrie 2010, un "ghid de protejare a minorilor împotriva derivelor sectare", care le explică acestora cum se definesc și cum se recunosc sectele, și le semnalează derivele și combaterea lor.

Conform unui raport AFP, documentul subliniază faptul că minorii sunt "un public vulnerabil și o țintă a mișcărilor sectare", locuind cu părinții lor, ei înșiși adepți sau rezultat al influențelor terapeuților sau formatorilor prin metode periculoase pentru sănătatea fizică sau mentală.

Publicat în 4000 de exemplare, ghidul este destinat serviciilor de protecție a mamei și copilului, personalului didactic, profesioniștilor din domeniul sănătății, asistență socială, primăriilor ș.a..

Deriva sectară, despre care reamintește Miviludes, "se caracterizează prin punerea în aplicare a presiunilor sau tehnicilor al căror scop sau efect sunt crearea, menținerea sau exploatarea unei persoane, sub formă psihologică sau fizică, provocându-i pagube acesteia sau societății".

Ghidul explică modul de evaluare a pericolelor materiale și morale, de exemplu, atunci când există abandon școlar, izolare, dietă săracă, îndoctrinare, discurs stereotip etc.

El mai reamintește, de asemenea, obligația raportării situației periculoase la care este supus un minor, către autoritățile judiciare sau medicale.

Miviludes, înființată în anul 2002, publică un raport, anual, și în mod regulat produce ghiduri pe teme speciale, cum ar fi de exemplu satanismul sau riscul sectar în întreprinderi.

Acest ghid are 120 de pagini și costă 15 Euro.

Citește alte articole despre: sectă, tanar, ghid

Ultimele din categorie