Harta creștinismului de astăzi

Religia în lume

Harta creștinismului de astăzi

    • Harta creștinismului de astăzi
      Harta creştinismului în veacul al XVI-lea

      Harta creştinismului în veacul al XVI-lea

De la apariția sa în Orientul Mijlociu, creştinismul a făcut înconjurul lumii. De-a lungul celor 2.000 de ani, s-a extins din Ierusalim şi continuând pentru mai mult de 1 000 de ani în cele mai mari centre creştine şi de conducere din Africa de Nord, Asia răspândindu-se până în India. Hărţile medievale ale „Lumii creştine” au forma unei flori cu trei petale, în mijloc având Ierusalimul.

Acum, cam 1 din 3 oameni din lume sunt creştini. Catolicii formează cel mai mare grup individual, aproape jumătate din cele 2.2 miliarde de creştini. Peste o treime (37%) reprezintă protestanţii, 12% aparţin diferitelor biserici ortodoxe şi 1% sunt mormoni, scientologii, martorii lui Iehova şi aşa mai departe.

Aproape toţi creştinii (99%) locuiesc în afara Orientului Mijlociu. În cifre exacte, Europa are cei mai mulţi creştini, aproape 560 de milioane. Asta înseamnă cam 75% din totalul populaţiei Europei. Ea este urmată de Caraibe şi de America Latină cu 90% de creştini, din populaţia estimată de 590 de milioane.

Următoarea este Africa Subsahariană, cu peste 500 de milioane de creştini, aproximativ 63% din populaţie. Dar, valul african al creştinismului este de fapt, mult mai la sud faţă de ceea ce ne este înfăţişat ca fiind acum 1 000 de ani. Astăzi, concentraţiile creştine din Africa sunt mult mai risipite.

Regiunea Asia-Pacific este așezată pe locul al IV-lea, cu aproape 290 de milioane de creştini, abia 7% din populaţia totală a acestei regiuni.

America de Nord se clasează pe locul cinci cu un număr de creştini asemănător cu al regiunii Asia-Pacific. Cu toate acestea, aceste cifre reprezintă 1/3 din populaţia totală a regiunii.

Regiunea care a dat naştere creştinismului are în ziua de astăzi doar 12.7 milioane de creştini. Această cifră include Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Asta înseamnă mai puţin de 4% din totalul populaţiei.

Traducere și adaptare:
Sursa: