Inscripții antisemite pe mormântul Irenei Sendler, salvatoarea a 2500 copii evrei din ghetoul Varșoviei

16 Iulie 2010 08:13 Religia în lume

Inscripția "Afară evreii!" a putut fi văzută pe placa de gresie care acoperea mormântul său din cimitirul varșovian Powazki.

O inscripție antisemită a fost gravată pe mormântul Irenei Sendler, o poloneză care a salvat 2.500 de copii evrei din ghetoul din Varșovia, a anunțat, miercuri, 14 iulie 2010, postul public de televiziune polonez TVP, citat de France Presse.

Inscripția "Afară evreii!" a putut fi văzută pe placa de gresie care acoperea mormântul său din cimitirul varșovian Powazki, conform imaginilor televizate.

Un purtător de cuvânt al poliției a anunțat deschiderea unei anchete pentru încercarea identificării autorului.

Decedată în 2008, la vârsta de 98 de ani, Irena Sendler a ajutat înainte de cel de-al doilea război mondial familiile sărace evreiești din Varșovia, unde a lucrat ca asistent social.

În toamna anului 1940, aceasta și-a asumat riscuri considerabile aducând hrană, îmbrăcăminte și medicamente locuitorilor din ghetou.

În 1942, ea a scos clandestin copiii din ghetou și i-a găzduit la familii și mânăstiri catolice. Copiii au fost ascunși în valize ale pompierilor sau gunoierilor, sau sub mantalele persoanelor care aveau dreptul să intre în ghetou.

În 1965, Irena Sendler a fost decorată cu o distincție acordată de Institutul Yad Vashem din Ierusalim.

"Profanarea mormântului său este un act josnic, care naște sentimente de indignare", a declarat către TVP, Michal Glowinski, unul dintre copiii salvați de Sendler. (KSLCatalin)

 

Citește alte articole despre: cimitir, evreu, polonez, Inscripție

Ultimele din categorie