Întâlnirea liderilor religioşi europeni cu preşedinţii instituţiilor Uniunii Europene

1 Iunie 2011 22:06 Religia în lume

Întâlnirea anuală a liderilor religioşi cu preşedinţii instituţiilor europene a avut loc la invitaţia Preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Preşedintele Baroso a fost însoţit de Herman van Rompuy, Preşedintele Consiliului Europei şi de Dr Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European.

“Este convingerea mea că lumea credinţei poate deveni un aliat puternic în eforturile de a promova drepturile şi libertăţile democratice. Şi aceasta pentru că religia aduce o perspectivă unică – dincolo de cele sociale, politice sau economice – la nevoia de a eradica sărăcia, de a aduce un echilibru într-o lume a globalizării, de a combate fundamentalismul şi rasismul, şi de a dezvolta toleranţa într-o lume a conflictelor”  a spus Mitropolitul Emmanuel al Franţei, Preşedintele Conferinţei Bisericilor Europene (CEC) în alocuţiunea rostită cu ocazia întîlnirii a 20 de lideri religioşi cu preşedinţii instituţiilor europene, în ziua de 30 mai 2011.

Mesajul Mitropolitului Emmanuel a fost continuat de alţi vorbitori, care au subliniat importanţa religiei într-o lume a moralităţii şi respectului.

Întâlnirea anuală a liderilor religioşi cu preşedinţii instituţiilor europene a avut loc la invitaţia Preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Preşedintele Baroso a fost însoţit de Herman van Rompuy, Preşedintele Consiliului Europei şi de Dr Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European.

Întâlnirea a avut ca temă “Un parteneriat pentru democraţie şi prosperitate împărtăşită: voinţă comună de a promova drepturile şi libertăţile democratice”. Liderii religioşi şi-au reiterat angajamentul de a promova valorile democratice în Europa şi în lume, drepturile minorităţilor şi migranţilor, dreptatea economică, participarea, solidaritatea, libertatea cuvântului şi expresiei şi libertatea religioasă.

Mitropolitul Emmanuel a adăugat: “Un lucru e cert: orice schimbare sau revizuire a situaţiei prezente va fi bazată pe nevoia de împărtăşire a valorilor noastre democratice, să împărătăşim prosperitatea noastră sau resursele planetei. Într-un limbaj foarte simplu, în terminologia religioasă este vorba de compasiune şi de iubire”.

Două dintre chestiunile importante discutate au fost cele privitoare la “primăvara arabă” şi la criza economică şi financiară a Europei.

Din partea Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Nifon al Târgoviştei, a subliniat necesitatea unui dialog mai aprofundat între instituţiile europene şi comunităţile religioase. De asemenea Mitropolitul Nifon a subliniat “avantajul strategic al Bisericilor de a fi în contact cu oamenii, în marile oraşe şi în sate mici. Bisericile pot aduce mesajul oamenilor către instituţii”.

 Liderii religioşi participanţi la această întâlnire au fost:

 • Mitropolitul Emmanuel al Franţei – Patriarhia Ecumenică
 • Mitropolitul Nifon al Târgoviştei – Biserica Ortodoxă Română
 • Mitropolitul Athanasie al Ahaiei – Biserica Greciei
 • Episcopul Porfirie de Neapolis - Biserica Ciprului
 • Episcopul Christopher Hill - Biserica Angliei
 • Episcopul Antje Jackelén - Biserica Suediei
 • Rev. Nikolaus Schneider - Biserica Evanghelică din Germania - EKD
  Episcopul Gusztav Bölcskei - Biserica Reformată a Ungariei
  Jean-Francois Collange - Uniunea Bisericilor Protestante din Alsacia şi Lorena

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.ceceurope.org

Ultimele din categorie