Liderii creştini şi musulmani doresc sfârşitul violenţei în Nigeria

29 Mai 2012 12:17 Religia în lume

O delegaţie inter-religioasă formată din lideri creştini şi musulmani a început o vizită în Nigeria, în 22 mai, unde în lunile recente s-a înregistrat o creştere alarmantă a violenţei care ameninţă relaţiile dintre cele două comunităţi din Nigeria de Nord.

Delegaţia a fost condusă de Rev. Dr Olav Fykse Tveit, Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC) şi de Prinţul Ghazi bin Muhammad al Iordaniei, preşedinte al Institutului Regal Aal Al-Bayt pentru Gândire Islamică.

Delegaţia a inverstigat situaţie de fapt, tensiunile prezente, uneori exacerbate de media, şi s-a întâlnit cu liderii politici şi religioşi din Nigeria pentru a discuta despre ceea ce este de făcut pentru a evita violenţa.

„Lucrarea împreună a creştinilor şi musulmanilor are ca scop încurajarea sfârşitului violenţei şi este un exemplu de cooperare inter-religioasă pentru aflarea păcii şi armoniei între oameni de religii diferite” a spus Tveit.

Prinţul Ghazi a spus: „Suntem aici, cu mila lui Dumnezeu, pentru a învăţa de la nigerieni, despre experienţa lor şi despre provocările lor în apărarea armoniei, păcii şi siguranţei acestei mari ţări, şi să vedem dacă vocile internaţionale religioase şi instituţiile pot fi de ajutor”.

Ideea unei comisii comune creştino-musulmane ca răspuns la situaţiile de violenţă, a venit de la iniţiativa creştino- musulmană „A Common World” (O lume comună) înfiinţată în octombrie 2007, în Geneva, unde 60 de lideri religioşi ai celor două religii s-au întâlnit pentru consultare şi cooperare.

Cei doi lideri religioşi au discutat despre violenţa sectei islamiste Boko Haram, şi s-a întâlnit cu urmaşii celor ucişi de atacurile acesteia.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.oikoumene.org

Ultimele din categorie