Mii de israelieni într-un pelerinaj în Ucraina

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

Peste 9000 israelieni au pornit luni, 6 septembrie 2010, spre orașul Uman din Ucraina, în pelerinajul anual la mormântul unui celebru rabin hasidic.

Peste 9000 israelieni au pornit luni, 6 septembrie 2010, spre orașul Uman din Ucraina, în pelerinajul anual la mormântul unui celebru rabin hasidic, anunță Ministerul israelian al Transporturilor, citat de AFP.
Ca în fiecare an, zeci de mii de evrei se adună la celebrarea Roș Hașana (Anul Nou evreiesc), la mormântul lui Rabi Nahman, una dintre cele mai importante figuri ale lumii hasidice.

Astfel, orașul Uman, situat la 200 km de Kiev, se transformă o dată pe an în capitala hasidismului – Breslev, grup fondat de rabinul Nahman în urmă cu 200 de ani. Originar din Ucraina, hasidismul este o mișcare a evreilor ortodocși, bazat pe precepte morale stricte.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor a precizat că pelerinii vor călători repartizați în 48 de zboruri, în această săptămână.

Ministrul Transporturilor, Israël Katz, a participat luni seara la o ceremonie de întâmpinare a pelerinilor, la aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv.
Reculegerea la mormântul rabinului Nahman este o tradiție pornita de la un text lăsat de cel venerat, care a murit în anul 1810. El le-a promis adepților că-i va „salva de iad“, dacă vor veni la mormântul său la Anul Nou evreiesc, care începe în acest an din seara de miercuri.

Pentru evrei, Anul Nou este un prilej de rugăciune, căință, îndreptare, marcând crearea lumii. Se estimează că în Uman vor veni în jur de 20 000 de evrei, pentru sărbătoare, atât din Israel, cât și din SUA, Canada, Europa.

Citește alte articole despre: mormânt, pelerin, evreu, rabin

Ultimele din categorie