Ministerul German al Afacerilor Externe implicat în Holocaust (raport)

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

Ministerul German al Afacerilor Externe a jucat un rol mult mai mare decât cel admis anterior, în uciderea a milioane de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial.

Ministerul German al Afacerilor Externe a jucat un rol mult mai mare decât cel admis anterior, în uciderea a milioane de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial, potrivit unui raport al istoricilor, publicat de mai multe jurnale sâmbătă, 23 octombrie 2010.

"Ministerul Afacerilor Externe a fost o organizație criminală", a declarat unul dintre istoricii responsabili cu scoaterea la lumina a rolului acestui organism în timpul Holocaustului, Conze Eckart, în săptămânalul Der Spiegel.

"Ministerul Afacerilor Externe a participat activ încă de la începuturile tuturor măsurilor de persecuție, pierderea drepturilor electorale, deportarea și anihilarea evreilor" a continuat istoricul într-un alt interviu din ediția de duminică a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS).

După căderea regimului nazist, în 1945, totul a fost făcut astfel încât să se ascundă ceea ce înfăptuise departamentul. Până în prezent, departamentul, unul dintre cele mai prestigioase din Germania, și-a recâștigat locul pe scena internațională, întotdeauna având grija propagării ideii că el s-ar fi distanțat de aparatul nazist.

În arhive, istoricii însărcinați cu scoaterea în evidență a rolului Departamentului, au insistat pe documentele de călătorie ale responsabilului departamentului evreiesc, Franz Rademacher, care invoca motivele unei excursii la Belgrad: "lichidarea evreilor în Belgrad, și discuții cu reprezentanții din Ungaria, la Budapesta", spune FAS.

"Această privire de ansamblu (asupra a ceea ce s-a întâmplat la minister) este șocantă în fapt," a declarat Conze.

Raportul, care urmează să fie publicat în această săptămână, sub titlul "Administrația", a fost comandat în 2005 de către șeful diplomației timpului, Joschka Fischer. Acesta a fost scris de către 4 istorici de renume.

Citește alte articole despre: ministru, evreu, german, holocaust

Ultimele din categorie