O icoană miniaturală, veche de 14 secole, descoperită la Ierusalim

1 Noiembrie 2011 20:00 Religia în lume

Icoana - ca fereastră către lumea lui Dumnezeu - nu a fost în istoria Bisericii doar un obiect de cult public, ci şi folosită ca mijloc de rugăciune personală. Descoperirea fascinantă a unui relicvariu creştin din secolul al VI-lea în Ierusalim confirmă acest lucru.

Arheologii israelieni au găsit o relicvă creştină mică, dar extrem de rară, folosită pentru rugăciune personală, datând din secolul al 6-lea, în timpul unor excavări în Ierusalim.

Este o cutie miniaturală – 2,2 cm lungime şi 1,6 lăţime, făcută din os de cămilă sau de cal, decorată cu o cruce, spune Autoritatea Antichităţilor din Israel.

Obiectul creştin a fost găsit în parcarea auto Giv’ati, în Cetatea lui David şi probabil este un relicvariu (o cutie pentru sfintele moaşte ale unui sfânt) având o icoană pictată în interior.   

“Relicvele şi artefactele din perioada bizantină (sec. 6-7 A.D.) care au fost descoperite aici, în Ţara Sfântă, sunt extrem de rare, fiind o descoperire de excepţională importanţă” a spus Yana Tchekhanovets, directorul excavărilor arheologice.

Icoanele pentru uzul personal sunt obişnuite în răsăritul creştin în perioada bizantină. În anii recenţi, excavările din parcarea auto Giv’ati au scos la lumină rămăşiţele unor locuinţe bizantine.

Cutia a fost descoperită intactă şi perfect izolată de umiditate, ceea ce a păstrat icoana din interior. Relicva a fost descoperită acum doi ani, dar a fost analizată de experţi şi restauratori.

Baza cutiei conţine o pictură a unui om cu barbă pe un fond placat cu  aur. Faţa a fost păstrată doar parţial, deşi este posibil să vedem părul negru, ochiul stâng şi forma feţei, spun arheologii. Chipul este probabil al Mântuitorului Iisus Hristos sau al unui sfânt creştin.

Pe capacul cutiei se află o icoană cu Maica Domnului, înveşmântată într-o haină albastră, pe acelaşi fond auriu.

Icoanele sunt purtate astăzi de credincioşii ortodocşi de pretutindeni, ceea ce demonstrează legătura dintre rugăciunea către Dumnezeu şi expresia vizuală a doxologiei în Biserică.

Săpăturile arheologice au fost făcute în vecinătatea cartierului palestinian Silwan, în afara zidurilor de est ale vechii cetăţi a Ierusalimului, capturate de Israel în 1967.

Importanţa descoperirii unei relicve atât de vechi (1400 de ani) nu poate fi supraestimată. Ea arată locul central ocupat de icoană în cultul liturgic dar şi în cultul personal al credincioşilor Bisericii nedespărţite.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.dailymail.co.uk, http://www.biblicalarchaeology.org

 

Ultimele din categorie