O zeiță și o "maenada" descoperite de arheologi pe malul Marii Galileii, într-o cetate deja creștină

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

O pictură murală (frescă) a zeitei Tyche, zeița greacă a bogăției, a fost descoperită pe durata celui de-al 11-lea sezon de excavări, in sit-ul numit Sussita, aflat pe malul estic al Mării Galileei.

O pictură murală (frescă) a zeitei Tyche, zeița greacă a bogăției, a fost descoperită pe durata celui de-al 11-lea sezon de excavări, in sit-ul numit Sussita, aflat pe malul estic al Mării Galileei, realizat de cercetători ai Universității din Haifa. Un alt personaj de sex feminin a mai fost descoperit însă, în acest sezon, reprezentand o “maenada”, una dintre însoțitoarele zeului vinului, Dionysos.

"Este interesant că vorbim despre o reședință privată, în care două zeițe au fost descoperite, și a cărei existență a fost datată în perioada bizantină, când creștinismul nega și eradica idolatria”; se mai pot încă găsi, după câte se vede, “dovezi clare ale credințelor anterioare", a declarat Prof. Arthur Segal și Dr. Michael Eisenberg de la Institutul de Arheologie Zinman al Universității din Haifa, care a condus excavarea. Orașul Sussita este situat în Parcul Național Sussita, sub administrația Autorității Israeliene a naturii și parcurilor, care a însoțit și asistat echipele de excavare în acest sezon, în scopul continuării lucrărilor de excavare și de conservare a descoperirilor arheologice.

În cursul săpăturilor efectuate de către echipa Universității din Concordia, sub conducerea Prof. Mark Schuler, într-o reședință descoperită – o construcție de o calitate și complexitate deosebită - care aparținea uneia dintre personalitățile orașului – săpăturile au ajuns la o curte interioară, cu o fântână mică în centrul său. Lângă fântână s-a descoperit o frescă a zeiței Tyche, aparent aleasă ca zeiță a bogăției orașului. Capul ei este încoronat, privirea tânără este una concentrată, și părul reprezentat abundent, de culoare cafenie, sub coroană. Conform cercetatorilor, analiza artistică a indicat că pictura de perete poate fi datată la sfârșitul perioadei romane sau începutul perioadei bizantine (secolele III-IV Era Creștină).

Zeița Tyche nu a fost singura figură mitologică descoperită în acest sit. A mai fost descoperit, pe o placă de os, un basorelief minunat gravat a unei “maenade”, parte a unui grup de adepte ale lui Dionysos, zeul vinului. În conformitate cu mitologia greacă, maenad-ele îl însoțeau pe Dionysos cu dansuri frenetice. Maenada din Sussita a fost descrisă, de asemenea, ca aflându-se în mijlocul unui dans frenetic. Cercetătorii sunt de părere că ambele manifestări ale cultului zeițelor greco-romane pot fi datate la sfârșitul perioadei romane, dar nu există nicio îndoială că reședința în care s-au descoperit a continuat să existe chiar și după triumful creștinismului asupra idolatriei.

În acest sezon bazilica orașului din perioada romană (primele două secole ale ale Erei Crestine) a ieșit la luminăă. Aceasta este o clădire de mari dimensiuni care a încorporat zonele centrale comerciale, sociale și juridice ale orașului. Pe lângă elementele arhitecturale excelente, din marmură, care au fost descoperite acolo, cercetătorii au descoperit, de asemenea, decorațiuni in "stucco", ipsos modelat ca imitație de marmură. "Nu am putut să nu mă întreb cum un oraș alcătuit relativ din plebei* ar putea angaja constructori de primă clasă și artizani. Decorațiunile în stucco demonstrează că, în ciuda tuturor neajunsurilor, conducătorii orașului cu siguranță nu au economisit atunci când era vorba de costurile și cheltuielile de construcție", au observat cercetatorii.

Sussita a fost ridicată pe un vârf de munte, la est de Marea Galileii, în secolul al doilea î.Hr., de către conducătorii seleucizi** care au controlat ținutul. Orașul a existat în timpul perioadelor elenistă, romană, bizantină și umayyadă***, până cand a fost distrus de un cutremur violent în anul 749 Era Creștină. Împreună cu Beth Shean și cu alte orașe de pe malul estic al râului Iordan, Sussita a fost unul dintre orașele grupului cultural-geografic Decapole - o regiune în care Iisus a înfăptuit unele dintre minunile descrise în Noul Testament.

*Plebeii erau la origine descendenți ai populațiilor învinse, ai alohtonilor imigranți, mici proprietari, meșteșugari, comercianți.
Plebeii erau oameni liberi, fără nicio îndatorire, dar și fără niciun drept. Aveau însă propria lor organizare gentilică, și zeii "lor" (ceres, Liber, Libera, Mercur). Aveau în frunte un tribun.
**Imperiul Seleucid a fost unul dintre statele elenistice succesoare al imperiului creat de Alexandru cel Mare. În perioada de maximă întindere teritorială, imperiul cuprindea Anatolia centrală, Levantul, Mesopotamia, Persia, Turkmenistan, Pamir si Valea Indusului (Pakistan).

***Umayyad: Califatul Umayyad a fost al doilea dintre cele 4, islamice, înființate după moartea lui Mahomed. Acesta a fost condus de dinastia Umayyad, al cărui nume provine de la ibn Abd Umayya Shams, stră-bunicul primului calif Umayyad. Deși familia Umayyad inițial a venit din orașul Mecca, totuși Damascul a fost capitala califatului lor. În cele din urmă, acesta acoperea mai mult de cinci milioane de kilometri pătrați, fiind unul dintre cel mai mare imperii din lume. Umayyazii au fost răsturnați de Califatul Abbasid, și s-au mutat la Al-Andalus, unde au stabilit Califatul de Cordoba, care a durat până în 1031.

Citește alte articole despre: arheologie, descoperire, maenade, zeiță

Ultimele din categorie