Presiune şi intimidare: creştinii în Israel

Religia în lume

Presiune şi intimidare: creştinii în Israel

    • Presiune şi intimidare: creştinii în Israel
      Presiune şi intimidare: creştinii în Israel

      Presiune şi intimidare: creştinii în Israel

Recent, mai multe graffiti găsite pe pereţii unei Biserici din Ierusalim arată atitudinea negativă faţă de creştini a multor iudei.

Pe unul dintre ziduri scria: „Moarte creştinilor!”, ceea ce a stârnit valuri de indignare în întreaga lume, dar şi scuze publice din partea Guvernului din Israel. Însă, dincolo de gesturi diplomatice, viaţa creştinilor în Israel rămâne neospitalieră şi chiar dificilă.

Creştinii din Ţara Sfântă sunt o populaţie eclectică de palestineni indigeni, clerici străini, greci, armeni, latini, iudei mesianici, imigranţi şi expatriaţi ruşi etc. Ei sunt rar victime ale violenţei confesionale. Dar secolele de anti-semitism au lăsat în inima iudeilor o imagine negativă asupra creştinilor, ceea ce exploatează puseuri de ură inter-rasială şi atacuri împotriva proprietăţilor.

„Nu cred că majoritatea s-ar angaja într-un asemenea act de vandalism, dar există o manifestare de sentiment anti-creştin în societatea israeliană”, spune Hana Bendcowsky, Director de programe pentru Centrul pentru Relaţii Iudeo-Creştine din Ierusalim (JCJCR), pentru agenţia Media Line. „Cea mai mare problemă este ignoranţa, o mulţime de stereotipuri şi istoria relaţiilor iudeo-creştine în Europa, care influenţează atitudinea iudeilor faţă de creştini”.

Cu mulţimea de locuri sfinte, Ierusalimul pune cele două religii foarte aproape, dar rar iudeii şi creştinii intră în contacte personale. Într-un oraş cu 770,000 de oameni, doar 14,500 sunt creştini, confirmă Biroul Central de Statistică a Israelului. Vandalii care au adresat injurii la adresa Mântuiorului Hristos şi a Maicii Sale nu sunt singurii anti-creştini. Mai multe biserici au fost incendiate sau profanate în ultimii ani, printre altele Cenaclul unde după tradiţie a avut loc Cina cea de Taină.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.jpost.com