Proiectul unui monument al Papei Ioan Paul al II-lea a provocat polemici în Sarajevo

22 Iunie 2010 22:28 Religia în lume

Proiectul construirii unui memorial dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, în Sarajevo, a provocat controverse.

Proiectul construirii unui memorial dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, în Sarajevo, a provocat controverse, comunitatea croată denunțând mesaje ostile ale musulmanilor vizavi de această inițiativă, după cum a raportat mass-media din Bosnia, în ziua de miercuri, 16 iunie 2010.
Conform cotidianului Dnevni List, citat de AFP, câțiva musulmani participanți la o dezbatere ce a avut loc luni, 14 iunie 2010, în Primăria vechiului oraș Sarajevo, s-au opus unei sculpturi, reprezentându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea, ce urmează să fie ridicată în fața catedralei catolice din oraș.

 Ziarul afirmă că un imam a calificat sculptura drept "provocatoare", în timp ce un alt participant la dezbatere a amenințat că o va distruge.

"Este de neînțeles cum un monument al Papei Ioan Paul al II-lea ar deranja pe cineva, după tot ceea ce a făcut acesta pentru Biserica Catolică (în Bosnia) dar și pentru toți cetățenii din Bosnia-Herțegovina", a spus Franjo Topic, președintele celei mai mari asociații culturale a croaților (catolici) din Bosnia, Napredak, citat de ediția online a Dnevni List.

 "Îmi amintesc că Ioan Paul al II-a vorbit (în public) de 263 de ori în Bosnia(...). Este un atac îndeptat împotriva Bisericii Catolice și în special împotriva coabitării și multietnicității în Sarajevo, cu care toată lumea se laudă aici", a adăugat el.

Cu toate acestea, Topic s-a declarat "convins" de faptul că majoritatea "cetățenilor din Sarajevo sunt "pentru" construirea monumentului.

Autoritățile municipale au autorizat în 2007 realizarea unei sculpturi reprezentându-l pe Papă - mort în 2005 - iar ultima dezbatere ar fi trebuit să se dedice exclusiv poziționării acesteia.

Considerat deseori ca un simbol de conviețuire inter-etnică, într-o țară populată de musulmani, sârbi (ortodocși) și croați (catolici), Sarajevo a devenit după războiul intercomunitar (1992-1995) un oraș populat în principal de către musulmani. (KSLCatalin)

Citește alte articole despre: musulman, protest, imam, sculptură

Ultimele din categorie