În Rusia sunt un milion de evrei, potrivit Federației evreilor

21 Februarie 2011 16:44 Religia în lume

Federația Comunităților Evreiești din Rusia anunță că în Rusia se află circa un milion de evrei, informează Interfax.

Federația Comunităților Evreiești din Rusia anunță că în Rusia se află circa un milion de evrei, informează Interfax. „Un recensământ indică faptul că Rusia are o populație evreiască de aproximativ 270.000 persoane, dar noi am evaluat că ar fi un milion“, a declarat președintele organizației, Alexander Boroda, pe postul de radio Ekho Moskvii.

Evreii care trăiesc în Rusia cunosc foarte puțin din cultura și tradițiile evreiești și abia acum încep să fie interesați de rădăcinile lor. Prin urmare, cuantumul de credincioși între evrei este încă foarte mic, a mărturisit acesta.

„Întrucât în perioada dinaintea revoluției au existat în mod normal 20 sinagogi într-o localitate cu o populație de 5000 persoane, iar acum ființează doar 6 sinagogi în Moscova, nu pot spune că ele sunt pline“, a mai spus președintele comunității.

Pentru a-i apropia pe evrei de tradițiile lor, Federation of Jewish Communities construiește centre culturale și obștești în locul sinagogilor, care cuprind atât săli de rugăciune, cât și spații pentru divertisment, învățământ, sport, care pot fi mult mai atractive pentru tineri și, în același timp, pot să-i „aduca mai aproape de rădăcinile lor“, a spus el.
Primul asemenea centru a apărut la Mariina Rosha, care are, pe lângă o sinagogă, o sală de gimnastică, un restaurant, săli de clasă, camere pentru Internet și o bibliotecă, a spus Boroda.

„Este o întrepătrundere între o sinagogă și un club, o idee de mare succes“.
Scopul principal al Federației este de a preveni asimilarea evreilor în orice fel, a declarat Boroda, constatând că este mult mai ușor pentru evreii din Rusia să-și mențină identitatea națională acum, decât în perioada sovietică. (Bogdan Roman)
 

Citește alte articole despre: tradiție, cult, evreu, asimilare

Ultimele din categorie