Sărbătoare la Catedrala episcopală din Huși

30 Iunie 2010 23:47 Religia în lume

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Episcopia Hușilor a fost mare sărbătoare. Pe de o parte, Catedrala episcopală și-a serbat ocrotitorii, iar Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, a aniversat un an de la întronizarea ca Episcop al eparhiei.

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Episcopia Hușilor a fost mare sărbătoare. Pe de o parte, Catedrala episcopală și-a serbat ocrotitorii, iar Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, a aniversat un an de la întronizarea ca Episcop al eparhiei.
Manifestările au debutat luni seara, 28 iunie, prin oficierea slujbei Vecerniei cu priveghere de către Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la care a asistat un număr mare de credincioși. În ziua hramului, numeroși credincioși, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, preoți, monahi, monahii din județul Vaslui și nu numai au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de către chiriarhul locului, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi, format din clericii de la Centrul eparhial Huși, părinții protoierei din cele cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și duhovnici ai mănăstirilor și slujitorii Catedralei episcopale.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, explicând semnificațiile sărbătorii Sfinților Apostoli: „Cei doi mari stâlpi ai temeliei Bisericii Mântuitorului Hristos, prin activitatea lor, au adus lumina Evangheliei tuturor popoarelor aflate atunci în Imperiul Roman și ne-au adunat la Catedrala episcopală din Huși pentru a le cinsti vrednicia, a le admira credința și a ne bucura de numele de creștin“. În continuare, Preasfințitul Corneliu a vorbit despre activitatea celor doi mari Sfinți Apostoli, Petru și Pavel, și a arătat credincioșilor prezenți însemnătatea acestei sărbători și cinstea deosebită pe care Sfinții Apostoli o au în cultul Bisericii Ortodoxe.

Urări de sănătate și zile îndelungate ierarhului care păstorește Episcopia Hușilor
În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit hirotonia întru ierodiacon a monahului Ștefan George-Nicolae Nectarie, viețuitor al Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel“ - Huși, și hirotonia întru preot a arhidiaconului Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huși, pe seama parohiei „Sf. Nicolae“ I din Protopopiatul Vaslui. Preasfinția Sa a împărtășit un număr mare de credincioși, elevi seminariști și copii prezenți la slujbă. La finalul slujbei, PS Corneliu a mulțumit numeroșilor pelerini prezenți la acest important eveniment din viața străvechii eparhii a Hușilor, menționând că este primul an de arhipăstorire în calitate de Întâistătător al acestei eparhii, aducând prinos de recunoștință Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite și cerând ajutorul și binecuvântarea Lui în lucrarea care trebuie întreprinsă în această parte de țară, unde Biserica răspunde nevoilor spirituale ale celor peste 450 de mii de locuitori ai județului Vaslui. După acest moment, clericii, elevi seminariști și credincioșii prezenți au cântat Preasfințitului Părinte Corneliu tradiționalul „La mulți ani!“ și au intonat imnul arhieresc. În timp ce Preasfinția Sa părăsea catedrala a fost înconjurat cu multă dragoste de către credincioși care i-au oferit flori și i-au adresat urări de sănătate și zile îndelungate ierarhului care păstorește Episcopia Hușilor. Momentul festiv a fost continuat cu agapa creștinească și pachete care au fost oferite pelerinilor. (pr. Marin Tudorică)
 

Citește alte articole despre: bucurie, chiriarh, pericopă

Ultimele din categorie