Steaguri în bernă în Indonezia. Proteste împotriva atacurilor asupra bisericilor creștine

21 August 2010 18:24 Religia în lume

Sute de indonezieni au cerut duminică, 15 august 2010, președintelui Susilo Bambang Yudhoyono să oprească atacurile islamiștilor împotriva bisericilor creștine din țară.
 

Sute de indonezieni au participat la o rugăciune de priveghere, și au cerut duminică, 15 august 2010, președintelui Susilo Bambang Yudhoyono, să oprească atacurile islamiștilor împotriva bisericilor creștine din țară.
Steaguri în bernă în Indonezia, protestatarii – în cea mai mare parte creștini – s-au rugat și au cântat imnuri.

"Președintele și guvernul au încălcat drepturile constituționale ale minorităților de a-și practica religia în mod liber", a declarat pentru AFP organizatorul privegherii, Judianto Simanjuntak. "Ei au cedat presiunii grupurilor musulmane și au ajutat la închiderea bisericilor, iar atacurile continuă. Cerem președintelui să fie responsabil și să garanteze libertatea cultelor".

La sfârșitul lunii iulie, apărătorii drepturilor omului au cerut puterii să acționeze ferm împotriva recrudescenței atacurilor ce vizează locașurile creștine de cult din ultimii doi ani.

"Grupurile violente care îi vizează pe creștini" au încalcat libertatea religioasă de 28 de ori de la începutul anului, în timp ce 17 cazuri au fost raportate în 2008 și 18 în 2009, a declarat institutul Setar pentru democrație și pace.

Violențele, comise adesea de organizațiile radicale musulmane, au dus la distrugerea parțială sau totală și la închiderea mai multor biserici, a declarat respectatul institut, cu sediul la Jakarta.

"Astfel de incidente încalcă legea și drepturile omului. Președintele și guvernul au fost foarte rezervați pe marginea acestui subiect și nu garantează securitatea cetățenilor în cauză", regretă Bonar Tigor Naipospos, director adjunct al Setar.

"Nu putem permite ca astfel de acte să continue, iar situația să nu fie calmă în această țară", a adăugat el.

Constituția Indoneziană, cea mai populată țară musulmană din lume, cu aproape 90% din populație pretinsă islamistă, garantează libertatea cultelor.

Parlamentarii au reclamat de curând ca guvernul să interzică Frontul Apărătorii Islamului (FPI), o miliție radicală vizată pentru operațiunile sale dure în "restabilirea ordinii morale" și lupta împotriva "creștinismului".

Citește alte articole despre: creștin, biserică, musulman, persecuție, atac

Ultimele din categorie