Studii iudaice despre creştinism

3 Iunie 2011 22:32 Religia în lume

După colaborarea cu diverse organizaţii creştine, lideri şi cercetători, în ultimii trei ani, “Centrul pentru Înţelegerea şi Cooperarea Iudeo-Creştină din Israel” (CJCUC) a publicat o declaraţie despre “înţelegerea iudaică a creştinismului şi creştinilor”.

CJCUC este prima entitate iudaică care intră în dialog cu lumea creştină.

În parteneriat cu Institutul Witherspoon din Princeton, NJ, organizaţia şi-a expus lucrările la Institutul Van Leer din Ierusalim şi la Universitatea Yale din Statele Unite. Printre temele abordate sunt “testament (legământ) şi misiune”, “speranţă şi responsabilitate în secolul XXI”, “evanghelizare” şi “înţelegerea iudaică a creştinătăţii”.

“Teologiile iudaică şi creştină nu mai sunt în duel până la moarte” notează declaraţia. “Iudeilor ar trebui să nu le fie frică de o înţelegere simpatetică a creştinătăţii care este credincioasă Legii (Torah), gândirii şi valorilor iudaice. În cadrul realităţii prezente, în care creştinii sprijină poporul iudeu, iudeii ar trebui să lucreze împreună cu creştinii către aceleaşi ţinte spiritual ale istoriei sacre – moralitate universal, pace şi mântuire de la Dumnezeu – dar sun sisteme diferite de porunci pentru fiecare religie şi cu credinţe teologice diferite”.

Fondatorul CJCUC, Rabinul Dr. Shlomo Riskin a spus: “Declaraţia de faţă reprezintă viziunea centrului noastru, dar ea ar putea fi folosită de întreaga comunitate iudaică de pretutindeni pentru a îmbunătăţi relaţiile cu comunităţile creştine. Lideri din principalele denominaţiuni creştine au devenit prieteni sinceri ai poporului evreu şi a statului Israel. Este vital să strângem relaţiile cu ei. Suntem siguri că în aceste dialoguri vom găsi mul mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.steubencourier.com

 

Citește alte articole despre: creștinism, Israel, mozaic, iudei, dialog inter-religios

Ultimele din categorie